West-Vlaanderen breidt captatieverbod uit naar volledig IJzerbekken

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: credit

Brugge / Ieper -

De provincie West-Vlaanderen breidt het captatieverbod uit naar het IJzerbekken. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé maandag. Er mag geen water meer opgepompt worden uit de onbevaarbare waterlopen in het IJzerbekken. Vorige week werd al een captatieverbod ingevoerd voor een zestal gevoelige waterlopen in de Westhoek. Het is uitzonderlijk dat er zo vroeg op het jaar een captatieverbod wordt ingevoerd. Vorig jaar gebeurde dat pas begin juli.

Het waterpeil van de IJzer is de laatste week sterk gezakt. “We hadden een grens van 1,90 meter vooropgesteld en ondertussen is het waterpeil daaronder gezakt omdat er heel wat gecapteerd werd. We moeten dus ingrijpen”, vertelt Decaluwé.

LEES OOK. “Wil er water uit de kraan blijven komen, moet er minder oppervlakte verhard worden.” Maar waar is die betonstop eigenlijk gebleven? (+)

Vorige week werd al een captatieverbod ingevoerd bij een zestal ecologisch kwetsbare beken en waterlopen. Het gaat daarbij om de afgesneden meanders van de Leie en de Schelde en de stroomgebieden van de Poperingevaart, de Kemmelbeek, de Handzamevaart, de Rivierbeek, de Hertsbergebeek en de Bornebeek. Ook in het Blankaertbekken in Woumen geldt een verbod. De gouverneur roept West-Vlamingen nogmaals op om duurzaam met water om te springen.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent