“Helft voertuigen rijdt met te lage bandenspanning”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: rr

Een op de twee voertuigen rijdt met banden die geen correcte spanning hebben. Ongeveer 15 procent rijdt met versleten rubbers, aldus een onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring waarbij zowat vijfhonderd voertuigen werden gecheckt. “Dat is niet alleen slecht voor het milieu en de portemonnee, het is ronduit gevaarlijk”, aldus Touring maandag. De organisatie lanceert daarom samen met de internationale automobielfederatie FIA een nieuwe affichecampagne. Boegbeeld dit jaar is tennisser Rafaël Nadal.

Bij 74 van de onderzochte voertuigen bleek de profieldiepte onvoldoende. De wettelijke minimumdiepte bedraagt 1,6 mm, maar Touring raadt voor de veiligheid minstens 3 mm aan. “Vanaf minder dan 3 mm wordt het gevaarlijk en gaat de remafstand verlengen, om te zwijgen over het sterk verhoogde risico op aquaplaning. Bij een nieuwe band bedraagt de profieldiepte ongeveer 8 mm. Meestal bevindt zich op de banden een slijtage indicator.”

Ook banden met te weinig druk zijn gevaarlijk: door het grotere wrijfoppervlak kunnen de banden oververhitten en leiden tot een klapband. Daarnaast verslijten te platte banden veel sneller en stijgt de vervuilingsgraad omdat het brandstofverbruik met 7 procent toeneemt, aldus Touring.

Steeds meer nieuwe voertuigen worden uitgerust met een systeem dat de bestuurder verwittigt bij een probleem aan de banden. Touring raadt bestuurders aan om de wagen regelmatig te laten controleren en zelf de bandenspanning en slijtage te checken. Dat kan veel leed en kosten voorkomen, besluit Touring.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent