De lockdown in Monaco, zijn doelen in het najaar en zijn contract: dit had Jasper Stuyven te vertellen in Sportwereld Live

Het lijkt al een eeuwigheid geleden maar Jasper Stuyven is één van de weinige renners die dit seizoen al een wielerklassieker op zijn palmares mocht bijschrijven. Met een zege in de Omloop Het Nieuwsblad een vijfde plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne was hij dé man van het openingsweekend. Hoe gaat het ondertussen na twee maanden lockdown in zijn appartement in Monaco met de 28-jarige renner van Trek - Segafredo? En wat zijn de ambities voor de rest van het seizoen? We vroegen het Jasper in een nieuwe sessie van Sportwereld Live op onze Facebookpagina. Herbekijk het volledige gesprek hierboven, een samenvatting leest u hieronder.

Jasper Stuyven (28) zat twee maanden in lockdown op zijn appartement in Monaco. Sinds 11 mei mag hij eindelijk opnieuw buiten trainen en daar geniet hij volop van. “Ik heb vandaag vijf en half uur rustig in de bergen rond Monaco gefietst met onder andere Wout Poels en Valgren Andersen. Je merkt dat alle renners hier in Monaco blij zijn dat ze terug buiten mogen en eindelijk opnieuw sociaal contact mogen hebben. We zitten nu nog in de opbouwende fase, dus we kunnen vaak samen rijden. Ik ben ook regelmatig op pad met Tim Wellens.”

Hoogtestage

In tegenstelling tot zijn collega’s in België en Nederland kon Stuyven in maart en april niet buiten trainen, maar hij denkt niet dat dit een nadeel hoeft te zijn voor de koersen die er deze zomer en in het najaar nog aankomen. “Het is moeilijk om te vergelijken met hen, maar ik heb het gevoel dat ik in een opbouwende fase zit zoals in december. Mocht ik nog een achterstand hebben op mijn collega’s in België en Nederland heb ik nog twee maanden om dat recht te zetten. Dat is meer dan voldoende tijd. Zeker als ik nog een hoogtestage kan doen in juli. Naar Sankt-Moritz en Livigno. Of als dat door reisbeperkingen geen optie is kan ik ook nog altijd uitwijken naar Isola 2000, dat ligt hier vlakbij en daar zou ik nu al naartoe mogen. De Teide op Tenerife laat ik links liggen, ik ga geen onnodige risico’s nemen.”

De lockdown in Monaco, zijn doelen in het najaar en zijn contract: dit had Jasper Stuyven te vertellen in Sportwereld Live
Foto: BELGAIMAGE

Aanloop naar de Tour

Jasper Stuyven zou zijn seizoen aftrappen in de Ronde van Burgos en in augustus ook nog Londen rijden, maar beide koersen zijn intussen geannuleerd. “Mijn kalender is nu een beetje onduidelijk. Ik hoop op de Ronde van Polen (start 5 augustus, nvdr.) en dan wordt het afwachten of Milaan-Sanremo van 8 augustus zal uitwijken naar 22 augustus, een week voor de Tour. In dat geval sta ik zeker niet weigerachtig tegenover een deelname aan Sanremo.”

De winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad wil via de Tour de France zich helemaal klaarstomen voor de Vlaamse klassiekers. “Met Porte en Mollema hebben we sterke kopmannen, maar hoeven niet constant op kop te rijden in de Tour. Dat geeft de mogelijkheid om de Ronde van Frankrijk te gebruiken om er sterker uit te komen voor de klassiekers. Wanneer je voelt dat je meer rust nodig hebt, is het dan makkelijker om in de laatste grupetto te gaan zitten.”

Het BK en de klassiekers

Twee dagen na het einde van de Tour volgt al het BK wielrennen. Geen goede zaak, vindt Stuyven. “Nee, dat is jammer. Ik vind het geen goede datum. Ik begrijp de organisatie wel dat ze niet kunnen of willen organiseren in augustus, maar het gros van de Belgische toprenners zal de Tour rijden en dat hypothekeert de kansen op het BK.”

“Mijn klassiek najaar begint met Gent-Wevelgem (11 oktober, ,nvdr.). Spijtig dat Dwars door Vlaanderen werd vervangen door de Scheldeprijs, er zijn sowieso al weinig klassiekers. Nadien hoop ik mee te doen in de finales van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Nee, van mij hoeft het niet te regen in Roubaix. Er zijn veel renners die verbloemen dat ze niet graag een natte Roubaix zouden willen, maar ik zit er niet op te wachten. In Gent-Wevelgem of de Ronde van Vlaanderen mag het gerust koud zijn en regenen. Maar tegenwoordig is het vaak goed weer in oktober in België.”

De lockdown in Monaco, zijn doelen in het najaar en zijn contract: dit had Jasper Stuyven te vertellen in Sportwereld Live
Foto: Photo News

Toch nog naar het WK?

Het WK wielrennen in het bergachtige Zwitserland is uiteraard geen doel voor Stuyven, maar stel dat de UCI toch beslist om zijn wereldkampioenschap te verplaatsen naar het Midden-Oosten is de Leuvenaar wel kandidaat om mee te gaan. “Ik hoop er niet op, maar mocht het toch verzet worden heb ik zeker zin om deel te nemen.”

Einde contract

Het wielrennen krijgt financieel rake klappen door de corona-crisis. Dat zorgt ook voor de renners voor onzekere tijden. “Ik ben einde contract bij Trek-Segafredo en momenteel is het nog niet duidelijk waar ik volgend jaar ga rijden. De voorbije jaren werd mijn contract meestal rond deze periode verlengd, nu moet ik langer wachten. Ik hoop dat ik in de nabije toekomst meer weet. We zitten natuurlijk in een bijzondere situatie. Door de corona-crisis zijn er héél veel ploegen die hun budgetten voor volgend seizoen nog niet rond hebben en dat heeft zijn invloed op de onderhandelingen. Ik hoop wel dat niet alle ploegen pas gaan beginnen met onderhandelen met hun renners in september of oktober. Daar sta ik niet voor te springen.”

VIDEO. Jasper Stuyven over zijn contract

Meer relaxt

Dankzij zijn zege in de Omloop Het Nieuwsblad is Stuyven één van de weinige renners die al een grote overwinning op zak heeft. Dat geeft hem extra gemoedsrust. “De eerste twee weken van de lockdown was ik vooral gefrustreerd. Omdat ik in Parijs-Nice voelde dat ik nog een goede balans had in mijn niveau en dat ik dat niet zou kunnen verzilveren in de voorjaarsklassiekers. Maar na twee weken heb ik de knop kunnen omdraaien. Ik heb die grote overwinning al binnen, mijn harde werk van in de winter is beloond geweest. Er zijn héél veel renners die ook hard hebben gewerkt tijdens de wintermaanden maar met niks zijn achtergebleven. Sowieso ben ik sinds mijn verhuis naar Monaco in september rustiger geworden. Ik laat me minder makkelijk opnaaien door randzaken. Dat zorgt ervoor dat ik nog meer mijn rust respecteer en kalmer in het leven sta. Ik voel mij daar beter bij en dat resulteert ook in goede resultaten op de fiets.”

Koersen in tijden van corona

De kopman van Trek-Segafredo heeft alvast geen schrik om opnieuw te gaan koersen. “Om eerlijk te zijn heb ik zelf niet veel schrik om ziek te worden omdat we sowieso altijd al erg bezig zijn met onze gezondheid. Vroeger werden we wel eens raar aangekeken als we in de weer waren met onze handgels, maar nu is het de gewoonte bij iedereen. De schrik is eerder dat als iemand binnen de ploeg corona oploopt, hij dat zal overdragen op de rest en op die manier ook thuis de bal aan het rollen kan gaan. Maar nu alles opnieuw opengaat kan dat evengoed bij iedereen thuis gebeuren.”

Jasper Stuyven had het in onze Facebook live ook nog over zijn ploegmakker Mads Pedersen, de relatietest die de quarantaine in Monaco toch was en het WK 2021 in zijn Leuven. U kan het volledige gesprek hieronder bekijken.

Ga hier naar de Facebookpagina van Sportwereld.

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN
Meest recent