Hans Van Themsche (32) wil overdag de gevangenis verlaten: “Hij beseft dat hij nooit nog één voet in Antwerpen zal zetten”

Bron © Eigen berichtgeving
Antwerpen -

Hans Van Themsche (32) vraagt dinsdag , veertien jaar na zijn moordende raid in Antwerpen, om de gevangenis van Oudenaarde te mogen verlaten. Hij hoopt om overdag buiten de gevangenis te mogen werken, of op een enkelband. “Maar hij beseft goed dat hij nooit nog één voet op Antwerpse bodem zal kunnen zetten.”

Van Themsche kon eigenlijk al zes jaar lang een aanvraag indienen om de gevangenis te mogen verlaten. Al sinds mei 2014 heeft hij het recht om een uitgaansvergunning aan te vragen. “Hoewel de meeste gevangenen dat vanaf dag één proberen, heeft mijn cliënt dat bewust zelf niet gewild”, zegt advocaat Bart Herman, de raadsman van Van Themsche.

“Omdat hij zelf niet klaar was om de gevangenis te verlaten, maar ook omdat hij besefte dat het confronterend zou zijn voor de nabestaanden van zijn slachtoffers. En voor de samenleving.”

Op 11 mei 2006 wandelde de toen 18-jarige Van Themsche, kaalgeschoren en met een lange zwarte jas aan, door Antwerpen met een jachtgeweer dat hij diezelfde dag gekocht had. Hij wilde zelf sterven, maar zou zoveel mogelijk ‘buitenlanders’ in de dood meenemen. Zijn uitleg, later: Van Themsche werd op school gepest door een allochtoon.

Hij schoot eerst op de Turkse Songul Koç, omdat ze een hoofddoek droeg. De vrouw overleefde. Enkele straten verder schoot hij de Malinese au pair Oulematou Niangadou (24) neer, én de 2-jarige Antwerpse peuter Luna Drowart, die bij haar was. Beiden werden vermoord. Even verderop werd hij gestopt door de politie. In 2007 werd hij veroordeeld door het Hof van assisen tot levenslang.

Vrij met enkelband

Vandaag wil Van Themsche wel vrijkomen. Hij vraagt de strafuitvoeringsrechtbank in de Oudenaardse gevangenis deze ochtend nog niet om hem voorwaardelijk vrij te laten. Van Themsche hoopt daarentegen dat hij overdag de gevangenis zal mogen verlaten om te gaan werken, of dat hij zijn straf met een enkelband mag uitzitten.

Een concreet plan, zoals een werkgever, of een plaats waar hij met een enkelband kan verblijven, zou er nog niet zijn.

Maar Van Themsche zou alvast niet van plan zijn om bij zijn ouders in Wilrijk in te trekken. “Geen haar op zijn hoofd die daar aan denkt”, zegt zijn advocaat. “Hij beseft dat hij geen voet meer op Antwerpse bodem zal zetten.”

Waarom Van Themsche nu na al die jaren wel wil vrij komen? “Er is geen concrete aanleiding geweest”, zegt advocaat Herman. Van Themsche haalde in de gevangenis zijn diploma middelbaar onderwijs, en studeert nu verder.

“Hij heeft zich al die tijd onberispelijk gedragen. Wie het tegendeel beweert, vertelt een leugen”, zegt zijn raadsman.

Nabestaanden niet ingelicht

De nabestaanden, zoals de ouders van de vermoorde peuter Luna, kregen pas maandag te horen wat er vandaag stond te gebeuren. “We zijn niet op de hoogte gebracht”, zegt Jef Vermassen, die op het proces hun raadsman was. Vader Roman Drowart zou de zitting volgens Vermassen toch willen bijwonen. “Hij wil daar zijn verhaal doen.”

Door Cedric Lagast, Marc Klifman en Guy Stevens
AANGERADEN