Abonnee worden? Kies je leesformule

26/05/2020 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  AFP

Volkswagen moet schadevergoeding betalen voor ‘sjoemelsoftware’

De Duitse autobouwer Volkswagen moet aan een eigenaar van een dieselwagen met ‘sjoemselsoftware’ een schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Karlsruhe beslist. Volgens de rechter heeft Volkswagen “bewust en systematisch gedurende verschillende jaren de autoriteiten bedrogen met het oog op winst” door die software te installeren en zo uitstoottests te manipuleren. De uitspraak moet dan ook gezien worden als een precedent voor tienduizenden mensen die een dieselwagen met die software kochten.

Na de uitspraak liet Volkswagen weten aan nog heel wat klanten een schadevergoeding te zullen betalen, aangezien het een “pragmatische en eenvoudige oplossing” is die verdere gerechtelijke stappen moet vermijden. “Hoe hoog die zullen liggen, hangt af van de individuele gevallen”, klinkt het.

Een Duitser die naar de rechter stapte, had om een volledige terugbetaling van 31.500 euro gevraagd voor zijn tweedehandswagen die hij in 2014 kocht. Maar daar moet hij waarschijnlijk niet op rekenen. Er zal voor de terugbetaling gekeken worden naar het aantal kilometers dat er met de auto gereden is.(sgg)

AANGERADEN
Meest recent