Abonnee worden? Kies je leesformule

26/05/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De Wever en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in debat na de verkiezingen van alweer een jaar geleden. BELGA

Waarom het voor N-VA cruciaal is om in federale regering te geraken

Alles beter dan met Vlaams Belang in de oppositie

Nu de gesprekken voor een nieuwe regering weer op gang zijn gekomen, lijkt de stemming steeds meer om te slaan richting een paarsgroene Vivaldi-coalitie. Voor Bart De Wever is het nu alle hens aan dek om zijn partij in een (paarsgele) regering te krijgen. Liever met PS besturen dan de oppositiebanken delen met concurrent Vlaams Belang.

“Het is totaal ondenkbaar geworden dat er een Vivaldi-coalitie komt. Het idee dat je Vlaanderen gaat besturen met een minderheid, daar mag ik van hopen dat elke Vlaamse partijvoorzitter beseft dat dit nu volstrekt ondenkbaar is geworden.” Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever gisterochtend op Radio 1. Een schot voor de boeg in een poging extra druk te zetten bij de andere Vlaamse partijen. Afgelopen zondag lieten zowel CD&V-voorzitter Joachim Coens als de nieuwe Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in De Zevende Dag een opening voor zo’n paars-groene Vivaldi-coalitie, dus zonder N-VA.

Voor De Wever breken er cruciale weken aan. Tegen eind juni zouden er regeringsonderhandelingen moeten starten. Met andere woorden, tegen dan zou ook duidelijk moeten of het een paars-gele coalitie rond N-VA en PS wordt of een Vivaldi-coalitie van de paars-groene partijen en CD&V. Een keuze die voor N-VA het verschil maakt tussen regeren of oppositie voeren. Hoe lastig een regering met PS ook zou zijn, N-VA wil maar al te graag mee in de federale regering. En wel om de volgende redenen.

Het alternatief is nog erger

Het vooruitzicht om de oppositiebanken met Vlaams Belang te delen, lijkt N-VA nog meer af te schrikken dan een regering met PS. Volgens elke opiniepeiling sinds de verkiezingen is Vlaams Belang onderweg om de grootste partij van Vlaanderen te worden, een winst die grotendeels ten koste van N-VA gaat. Een gezamenlijke oppositiekuur dreigt dat nog verder te versterken. De twee partijen zitten op dezelfde thema’s: identiteit, veiligheid en Vlaams-nationalisme. Kiezers die rond deze kernthema’s twijfelen tussen de twee partijen, zouden weleens de neiging kunnen hebben om voor de luidste roeper te kiezen.

Versterking Vlaamse regering

Voor een Vlaams-nationalistische partij als N-VA is de Vlaamse regering altijd belangrijker geweest dan de federale. Maar de regeringsdeelname aan Michel I heeft N-VA intussen geleerd dat die Vlaamse regering een pak beter werkt als je die vanuit het federale niveau een extra duwtje in de rug kan geven. In 2024 wil N-VA naar de kiezer trekken met een stevig palmares van haar ‘sterke Jan’ Jambon als Vlaams minister-president. Dan helpt het natuurlijk als je die vanuit een federale regering maximaal kan steunen.

N-VA-kiezers verwachten sterke bestuurders

Twee belangrijke crisissen hebben Theo Francken en Jan Jambon tot ongekende populariteit gebracht. Na de vluchtelingencrisis liet Francken zich zien als streng maar rechtvaardige bestuurder. Jambon van zijn kant veroverde zelfs de Franstalige harten met zijn koelbloedig crisisbeheer na de terroristische aanslagen. Op dat elan wil N-VA maar al te graag door. Dat onderscheidt haar ook van Vlaams Belang. De vlottende kiezer ziet dat N-VA echt dingen kan veranderen, terwijl Vlaams Belang van elk bestuur uitgesloten blijft. Dat was ook een van de redenen waarom De Wever half maart zo graag een volwaardige noodregering wilde vormen met Francken als vicepremier.

De les van Marrakesh

Niet iedereen binnen N-VA was eind 2018 even gelukkig met de exit van de partij uit de federale regering. De sociaal-economische werven die waren opgezet konden niet worden afgemaakt, het hele apparaat van kabinetsmedewerkers viel uiteen, en dat alles voor ‘maar’ een symbolisch pact van de Verenigde Naties. Het legertje mensen dat toen van die macht heeft geproefd, wil graag nog meer van hetzelfde. In de federale regering is het scherper op de snee dan in Vlaanderen — het gaat er over maatschappelijke pijlers zoals sociale zekerheid en justitie — en bovendien ligt de hefboom voor een verdere staatshervorming bij die federale regering.

AANGERADEN
Meest recent