Partij DierAnimal sluit haar enige vertegenwoordiger in Brussels parlement uit

© BELGA

Dierenrechtenpartij DierAnimal heeft maandag Brussels parlementslid Victoria Austraet, de enige volksvertegenwoordiger van de partij, uitgesloten. De partij vraagt ook aan Austraet om haar zitje in het Brussels parlement in te leveren.

In een mededeling zegt het partijbestuur van DierAnimal dat zich “meerdere probleemsituaties” hebben voorgedaan die de relatie tussen de partij en de politica hebben aangetast. Over de aard van de problemen worden geen details gegeven.

De partij zegt dat nog geprobeerd werd om in overleg met Austraet tot een oplossing te komen, maar dat dit niets opleverde. DierAnimal “is in deze context genoodzaakt om, na overleg met de lokale afdelingen van de partij, over te gaan tot de uitsluiting van mevrouw Austraet”, zo vermeldt de mededeling.

“We betreuren dit, want we zijn een kleine partij met maar één enkele zetel”, zegt partijvoorzitster Constance Adonis Villalon aan Belga. “Als we een dergelijke beslissing nemen, is dat dus omdat er ernstige tekortkomingen waren.”

DierAnimal had op 26 mei 2019 bij de verkiezingen voor het Brussels parlement 5.113 stemmen (1,31 procent) en één zetel behaald. De partij vraagt nu aan Austraet om haar zetel in te leveren. Maar “de beslissing komt haar toe”, zegt de partijvoorzitster.

Als ze haar mandaat afstaat, zou de zetel van DierAnimal worden overgenomen door Yvan Beck.

Austraet liet zich vorig jaar opmerken met de uitspraak dat ze niet zou weten wie eerst te redden, als zowel een hond als kind in gevaar zou zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten