Fietsveiligheid nog altijd ondermaats voor kinderen en ouderen

De fietsveiligheid in Vlaanderen kan nog altijd een stuk beter. De helft van de Vlamingen zegt dat kinderen of oudere fietsers zich niet veilig in het verkeer kunnen begeven. Dat blijkt uit het Vlaams Fietsrapport, een bevraging bij 24.000 fietsers door Het Nieuwsblad, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de Fietsersbond.

Positief, maar niet té. Zo beoordelen we in het algemeen de veiligheid en het comfort van het fietsen in onze gemeente. Gemiddeld geven we onze gemeente een score van 60,9 procent. Onze krant vroeg, in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en de Fietsersbond, precies 24.394 Vlamingen naar hun fietservaring in hun gemeente. Er werd gepeild naar hoe veilig het fietsen is in hun omgeving, hoe comfortabel (zitten er geen putten in de weg?) en hoe aangenaam (zijn er mooie natuur en gebouwen om naar te kijken?).

“Het resultaat is het Vlaams Fietsrapport 2020”, zegt Werner De Dobbeleer van de VSV. “Hoe het nu gesteld is met de Vlaamse fietsinfrastructuur? Gematigd positief. Positief, omdat we merken dat veel bevraagden zich veilig en comfortabel voelen op de fiets. Gematigd, omdat er duidelijk een aantal pijnpunten blijven. Bijna de helft van de respondenten vindt dat kinderen in hun gemeente niet veilig naar school kunnen fietsen, en dat ouderen zich niet met een gerust hart op de fiets kunnen bewegen. Nog eens de helft meent dat, wanneer een straat heraangelegd wordt, dat wel een verbetering is voor de auto, maar niet voor de fiets.”

Naast dat algemene rapport is er een rapport van elke afzonderlijke stad of gemeente die minstens 50 beoordelingen kreeg. Dat zijn 167 van de 300 Vlaamse gemeentes. Beste leerling van de Vlaamse klas is Koksijde. De kustgemeente kreeg een score van 82,1 op 100. Rode lantaarn is Lubbeek, dat amper 38,5 procent krijgt. De Dobbeleer: “Wij willen vooral de sterk scorende gemeentes in de kijker zetten en tonen dat het wel degelijk mogelijk is om vooruitgang te boeken.”

Door jvr
AANGERADEN
Meest recent