PS-voorzitter Paul Magnette: “Vlaamse partijen die spreken over herfederaliseren gezondheidszorg, dat is nog nooit gebeurd”

Paul Magnette Foto: BELGA

Exact een jaar na de verkiezingen is er nog steeds geen sprake van een federale regering. Maar volgens PS-voorzitter Paul Magnette zorgde de coronacrisis voor heel wat verandering in de onderhandelingen. “Er zijn veel Vlaamse partijen die over het herfederaliseren van de gezondheidszorg praten, dat is nog nooit gebeurd.”

Magnette nam samen met zijn Vlaamse tegenhanger Conner Rousseau (SP.A) het heft in handen, samen bliezen ze als socialistische tandem midden mei de regeringsvorming nieuw leven in. Nu zegt Magnette op de RTBF dat “de situatie erger is dan velen beseffen, de electorale versnippering zorgt voor een moeilijke situatie”.

LEES OOK. “Geen mooie verjaardag”, “verloren generatie” en “knoeiboel”: dit zeggen de media over één jaar zonder regering (+)

Sinds een week houden Magnette en Rousseau gesprekken met verschillende voorzitters van politieke partijen. “Sommigen zeggen dat er zich een nieuwe wereld vormt door het virus”, zegt Magnette. “Er zijn veel Vlaamse partijen die over het herfederaliseren van de gezondheidszorg praten, dat is nog nooit gebeurd.” Volgens Magnette staan SP.A, Open VLD en Groen open voor het herfederaliseren van de gezondheidszorg, hij noemt dat een “belangrijk politiek feit”. N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde herfederaliseren eerder al “ondenkbaar”.

Daarnaast is er volgens de PS-voorzitter een grote eensgezindheid over de investeringen die nodig zijn in de gezondheidszorg. “Geen enkele partij heeft het nog over bezuinigingen in de gezondheidszorg, zelfs als ze het nog denken. Er is nood aan een enorme herfinanciering van die sector”, vindt hij.

“Coalitiewissel in Wallonië of Franse Gemeenschap niet aan de orde”

Magnette sluit intussen uit dat de meerderheden in Wallonië en de Franse Gemeenschap van socialisten, liberalen en groenen in vraag gesteld worden. Hij reageert daarmee op berichten dat er binnen zijn partij “irritatie” zou bestaan over het gedrag van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Verschillende Franstalige kranten maken dinsdag melding van zware kritiek op Bouchez tijdens het PS-bureau van maandag. Die kwam onder meer van lokale verkozenen en parlementsleden uit Brussel, Henegouwen en Luik. De MR-voorzitter zou geen respect hebben voor zijn coalitie, zou zich als Trump gedragen en zijn partij meeslepen. Bouchez wordt er zelfs van beschuldigd “politiek schizofreen” te zijn.

Maar Magnette zei dinsdag “zeer professionele relaties” met zijn collega-partijvoorzitters te hebben. Er zijn volgens hem “geen problemen”. “Ik wil de zaken niet persoonlijk spelen. (...) Het is normaal dat er op het partijbureau debatten zijn, dat is onderdeel van het democratisch leven. Ik stel de meerderheid absoluut niet in vraag”, benadrukte de PS-voorzitter.

Door mg, jvh
AANGERADEN