Victor Campenaerts breekt wattagerecords na hoogtestage op 4.600 meter(!) als test voor Tokio 2021: “Ik had amper zuurstof”

Sommige renners kweekten in de coronaperiode extra kilo’s, anderen manifesteerden zich op de sociale media. Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts hield een hoogte-experiment van acht weken, dat uitmondde in een test voor de tijdrit op de Spelen van Tokio. “Ik reed mijn beste twintigminutentest ooit. Louis Vervaeke probeerde mij te volgen, maar werd er gewoon af gereden.” Het resultaat ziet u in een filmpje op zijn YouTube-kanaal van intussen 11.200 volgers, inclusief reacties van NTT-ploegmanager Bjarne Riis en bondscoach Rik Verbrugghe.

Toen hij in maart besefte dat koersen er voor een tijdje niet meer zou inzitten, begon Victor Campenaerts met een experiment. Hij startte een eigen YouTube-kanaal, waarop hij dagelijks een filmpje post over het reilen en zeilen van een wielrenner in coronatijden. Het werd een succes. Hij heeft intussen meer dan 11.200 volgers.

Ook fysiek ging de werelduurrecordhouder van NTT aan het experimenteren. Onder begeleiding van zijn trainer Kurt Lobbestael en dokter Ruud van Thienen hield hij een hoogtestage boven de 4.000 meter, weliswaar in een hoogtetent die in zijn slaapkamer staat. “Ik wou mijn lichaam testen om te zien of dit in de aanloop naar de Spelen van Tokio een surplus kan geven.”

Victor Campenaerts breekt wattagerecords na hoogtestage op 4.600 meter(!) als test voor Tokio 2021: “Ik had amper zuurstof”
Foto: rr

Hoogtestage

De stage ging als volgt. Vanaf 23 maart tot begin april dreef Campenaerts de hoogte in zijn tent op van 2.000 meter naar 4.600 meter. Nadien bleef hij anderhalve week slapen op een hoogte van 4.600 meter. “Het was zwaar. Er was amper zuurstof, maar ik moest nauwelijks trainen: maximaal acht uur per week.”

Na de hoogteprikkel ging de tent weg en volgde van 13 tot 26 april een relatieve rustperiode. “Ik trainde amper 500 kilometer per week, met af en toe heel korte intensieve blokjes op de rollen.” Zijn lichaam beek goed hersteld van de hoogtestage, want hij liet een Vo2 max van liefst 88 optekenen. Een getal waarvoor veel collega-wielrenners een pink veil hebben.

In de derde fase stond drie zware trainingsweken op het programma met tussen de 700 en 900 trainingskilometers per week. Allemaal met één doel: klaar geraken voor de ultieme test. Op 21 mei, op Hemelvaartsdag, trok Campenaerts naar de Ardennen voor een tijdritsimulatie van twintig minuten. “Het was best een lastig parcours. De eerste negen kilometer liepen vals plat omhoog en de laatste vier hadden een stijgingspercentage van zes procent. Ik ging best hard, want Louis Vervaeke (renner bij Alpecin-Fenix, nvdr.), toch een zeer goede klimmer, moest gewoon lossen.”

Victor Campenaerts breekt wattagerecords na hoogtestage op 4.600 meter(!) als test voor Tokio 2021: “Ik had amper zuurstof”

Beste test over 20 minuten

Campenaerts haalde in de test zijn beste gemiddelde wattage over twintig minuten ooit. “Mijn vorig record dateerde van de Ronde van Romandië in 2018, toen ik samen met Thomas De Gendt in de aanval trok en in zijn dienst twintig minuten de gashendel opendraaide.”

Campenaerts brak op 21 mei ook zijn Functional Threshold Power-record. De FTP-test staat voor het gemiddelde wattage dat je een uur lang kan aanhouden. Zijn vorige record dateerde van zijn bronzen medaille op de WK-tijdrit in Innsbruck in 2018. Het nieuwe record is bijna vijf procent beter.

Campenaerts en zijn team zijn dan ook zeer tevreden over zijn experiment. “Ik mag zeggen dat die hoogtestage van boven de 4.000 meter effect heeft gehad. Ik ben ervan overtuigd dat dit experiment ook een positief effect zal hebben wanneer ik de komende maanden opnieuw zal kunnen koersen. Het voorlopige plan is de Ronde van Polen, het EK, de Tirreno-Adriatico, het WK en de Giro. Het is ook een idee om deze hoogtestage te herhalen in de aanloop naar de Spelen van Tokio.”

Victor Campenaerts breekt wattagerecords na hoogtestage op 4.600 meter(!) als test voor Tokio 2021: “Ik had amper zuurstof”

Tokio 2021?

Maar voor dat laatste moet Campenaerts wel geselecteerd worden door bondscoach Rik Verbrugghe. Die was erbij tijdens de test in de Ardennen en was blij verrast met de resultaten. Verbrugghe schoof ook aan in de conference call met Campenaerts en diens ploegmanager Bjarne Riis die te zien is tijdens de YouTube-aflevering.

“Ik weet al langer dat Victor in staat is tot grootse dingen wanneer hij zich lang en optimaal kan voorbereiden”, zegt Verbrugghe. “Het probleem is dat ik een hartverscheurende keuze zal moeten maken voor de tijdrit op de Spelen van Tokio. Dat heb ik de ploeg van Victor ook nog eens uitgelegd. Maar ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat het nodig zal zijn om ver vóór de Spelen mijn selectie bekend te maken, zodat de renners zich optimaal kunnen voorbereiden.”

Victor Campenaerts breekt wattagerecords na hoogtestage op 4.600 meter(!) als test voor Tokio 2021: “Ik had amper zuurstof”
Foto: Photo News
Door bvc
AANGERADEN