Petitie voor Lee van ‘Katman’ krijgt steun uit Argentinië, Canada en Verenigde Staten: nu al meer dan 62.000 handtekeningen

Bij de vorige zitting van de rechtbank in Antwerpen was Raf Van Duyse present om Selena Ali, baasje van Lee, te steunen. Foto: gjg

Geraardsbergen -

De petitie die werd opgestart door Geraardsbergenaar Raf Van Duyse als steun voor het katje Lee en baasje Selena Ali is intussen door 62.000 mensen ondertekend. Vrijdag komt de zaak voor in de Antwerpse rechtbank, Van Duyse volgt het vanop de eerste rij.

Het Federale Voedselagentschap (FAVV) wil de door Selena Ali uit Peru meegenomen kat Lee laten euthanaseren omdat ze drager kan zijn van hondsdolheid. De zaak van het FAVV tegen baasje Selena komt vrijdag 29 mei nogmaals voor de Antwerpse rechtbank en net als bij de vorige zitting zal ook Raf Van Duyse, die zichzelf Katman noemt, in de zaal aanwezig zijn. Met de virtuele steun van de 62.000 ondertekenaars van zijn petitie tegen de euthanasieplannen.

LEES OOK. Ambassadeur Peru steunt Selena Ali in zaak katje Lee: “Al tien jaar geen rabiës meer bij ons” (+)

“Intussen ging mijn oproep internationaal en kreeg ik steun uit onder meer Argentinië, Canada en de Verenigde Staten. Dat doet deugd. Het zal een hart onder de riem zijn van Selena want die heeft nood aan psychische steun. Ze wordt constant aangevallen via onder meer de sociale media.”

Van Duyse, een gediplomeerd kattengedragstherapeut, pleit vooral voor sereniteit. “We moeten de rechtbank haar werk laten doen. Maar dat wil het FAVV net verhinderen want vrijdag willen hun advocaten de Antwerpse rechtbank onbevoegd laten verklaren. Net als tijdens de vorige zitting dus een reactie van het FAVV die buiten alle proporties is én flagrante minachting voor de rechtsgang. De advocaat van Selena, een expert in dierenrechten, blijft intussen de rust zelve.”

Volgens Van Duyse is de heisa omtrent het katje eigenlijk bijna achterhaald. “Het beestje werd in februari in Peru ingeënt tegen hondsdolheid vooraleer Selena het beestje meenam naar België. Intussen zijn bijna drie maanden verlopen en is de quarantaineperiode zo goed als voorbij. Het katje is kerngezond”, zegt Van Duyse.

“De essentie van heel deze affaire is natuurlijk hoe we als mens omgaan met het leven van dieren en in het bijzonder de katten. Ik ben geen dierenactivist maar met mijn organisatie Kattenadvies ijver ik al jaren voor het welzijn van poezen en voor een beter begrip van de mens voor de kat.”

LEES OOK. “Met wie illegaal de grens oversteekt, ­hebben we zelden geduld. Tenzij het een katje is” (+)

www.kattenadvies.be

Door jan Lion
AANGERADEN
Meest recent