Kinderen die bedplassen, slapen rustelozer

Themabeeld Foto: Shutterstock

Zo’n zes procent van de kinderen tussen 6 en 12 jaar plast nog geregeld in bed. En die kinderen slapen blijkbaar minder efficiënt. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het UZ Leuven.

Onderzoekers keken naar de slaappatronen van bedplassende kinderen aan de hand van slimme horloges. Die kunnen niet alleen de beweging, maar ook de slaapfases registeren. “We kozen die slimme horloges, zodat we de kinderen in hun eigen thuisomgeving konden onderzoeken. Dat is veel realistischer dan bijvoorbeeld in een slaaplab in het ziekenhuis”, zegt professor Guy Bogaert, kinderuroloog en hoofdonderzoeker van de studie. “We ontdekten dat bedplassende kinderen minder efficiënt slapen dan leeftijdsgenoten die niet meer in bed plassen. Ze hadden ook een hogere rusteloosheid en een sterkere variatie in de lengte van de remslaap, de fase waarin we dromen.”

Bedplassen kan verschillende onderliggende oorzaken hebben, zoals een overactieve blaas of een hoge urineproductie. Het gaat ook altijd gepaard met een diepe slaap, waardoor kinderen niet wakker worden met een plasgevoel.

Door het onderzoek hebben de wetenschappers nieuwe inzichten gekregen in de afwijkende slaappatronen van de kinderen, en kunnen ze nu gerichter op zoek gaan naar behandelingen. “In een volgende stap willen we onderzoeken in welke slaapfase het bedplassen gebeurt. Het zou ook interessant zijn om te weten of behandelingen die de slaap herstellen, ook het bedplassen tegengaan. Omgekeerd kunnen we via de slimme horloges opvolgen of huidige behandelingen de slaappatronen normaliseren. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de plaswekker, die kinderen aanleert om wakker te worden wanneer ze moeten plassen”, zegt Bogaert.

Door sgg
AANGERADEN