‘Thuis’-actrice Daphne Paelinck en partner moeten theater sluiten door corona: “Nooit iemand nodig gehad, dat doet ons de das om”

De Proefkonijnen, het Antwerpse theater van Daphne Paelinck (Christine uit Thuis), moet de deuren sluiten door de coronacrisis. Een petitie is de laatste hoop. Foto: Dirk Vertommen

De Proefkonijnen, het Antwerpse theater van Thuis-actrice Daphne Paelinck (31) en haar partner Randall Van Duytekom (32), is één van de eerste slachtoffers in de cultuursector door de coronacrisis. De huur voor het pand aan de Frankrijklei is opgezegd. Paelinck slaakte eerder al een noodkreet. Omdat De Proefkonijnen een vzw is, konden ze geen aanspraak maken op de hinderpremie of andere steunmaatregelen van de overheid. Andere theaters lenen een pand van de stad, maar dat was hier ook niet het geval. Ook kregen ze geen subsidies.

“We hebben voordien nooit iemand nodig gehad en dat doet ons nu de das om”, zegt Van Duytekom. “Toen we overal bij instanties en overheden gingen aankloppen met ons probleem, kwamen zij uit de lucht vallen dat ons theater er überhaupt was.” Als ultieme reddingsactie pakken ze nog uit met een petitie, om op die manier de politiek te overtuigen dat het theater wel degelijk van betekenis is voor een groot aantal mensen.

Door tove