Treft coronavirus ook de fietsindustrie? Merken Ridley en Eddy Merckx herbekijken sponsoring of stoppen

Foto: PRESSE SPORTS

De Belgische profteams Lotto Soudal, Sport-Vlaanderen Baloise en Bingoal Wallonie-Bruxelles zijn niet zeker dat ze volgend seizoen nog op fietsen van Ridley en Eddy Merckx zullen rijden. De sponsorcontracten met de Belgian Cycling Factory – de eigenaar van de twee merken – lopen af en de fabrikant wil alles opnieuw onderhandelen. Covid-19 heeft volgens de Belgian Cycling Factory het landschap van de fietsindustrie én de sponsoring volledig door mekaar geschud. Lees: het gaat moeilijker en de middelen zullen minder zijn.

Lotto is al jaren verbonden aan het Belgische Ridley, de fabrikant uit Beringen. Op fietsen van hetzelfde merk rijdt ook het team Bingoal Wallonie-Bruxelles. Sport Vlaanderen-Baloise van Walter Planckaert is dan weer al jaren verbonden met Eddy Merckx. Dat laatste merk kwam in 2017 ook in handen van de Belgian Cycling Factory, met CEO Jochim Aerts.

Voor de sponsoring van Lotto moet Ridley niet alleen diverse racefietsen leveren, het bedrijf betaalt ook nog voor de internationale publiciteit. De CEO sprak in een interview vorig jaar van een bedrag dat is opgelopen tot 2 miljoen euro.

Eddy Merckx

De Belgian Cycling Factory herlanceerde vorig jaar ook de fietsen van Eddy Merckx op het hoogste World Tour-niveau door de Franse ploeg AG2R La Mondiale te sponsoren. Met de Tourstart in België en de feesten rond Merckx was 2019 daarvoor het ideale jaar. Met het Franse team werd een contract van twee seizoenen afgesloten, met een optie op twee bijkomende jaren. De Belgische fabrikant stelt dat het contract ten einde is, maar dat er nog wordt gepraat. Maar volgens medekopman Oliver Naesen wordt er volgend seizoen niet meer op Merckx-fietsen gereden, wat na twee jaar alweer de aftocht zou betekenen in de hoogste klasse van het wielrennen.

Alleen het team van Pauwels Sauzen-Bingoal, vooral actief in de cross, is zeker dat het volgend jaar nog op Ridley-fietsen zal rijden. Het contract loopt tot eind 2021.

Door gfr
AANGERADEN