Francken: “Het zal niet met veel zin zijn als we in regering stappen, maar meerderheid aan beide zijden taalgrens is cruciaal”

Foto: Bart Dewaele

Theo Francken (N-VA) hamert er nog eens op dat er een regering moet komen met een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens. “We moeten vooral de economische strijd winnen.” Over mogelijke herfederaliseringen was hij opvallend voorzichtig.

Kamerlid Theo Francken lijkt niet onder de indruk van het recente interview waarin PS-voorzitter Paul Magnette over een herfederalisering van de gezondheidszorg heeft gesproken. “Ik heb dat interview herbeluisterd”, zei Francken in De Ochtend op Radio 1. “Magnette heeft gezegd: ‘Ik heb van verschillende partijen de vraag om herfederalisering van de gezondheidszorg gehoord’. Dat klopt, die vraag leeft bij sommige partijen. Maar ik heb Magnette zelf niet om een herfederalisering horen vragen.”

Magnette heeft de voorbije weken samen met SP.A-voorzitter Conner Rousseau een nieuwe poging ondernomen voor de vorming voor een regering. Ze voerden samen gesprekken met de andere partijvoorzitters. De liberalen maakten al te kennen een zo breed mogelijk coalitie te willen vormen. En ook N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte de voorbije dagen duidelijk zijn partij er graag bij wil zijn.

LEES OOK. Waarom N-VA zo graag in de federale regering wil … maar Bart De Wever de bui al voelt hangen

Of herfederalisering voor de N-VA in die gesprekken dan taboe is? “Ik spreek niet in die termen”, zei Francken. “Maar het druist in tegen onze partijstandpunten, het lijkt me onverstandig.” Zijn voorzitter Bart De Wever (N-VA) noemde het dit weekend nog duidelijk een slecht idee: “Mijn verstand is te klein om dat te begrijpen”, zei hij.

“Ons programma ten dele uitvoeren”

Toch hamerde Francken opnieuw op de snelle vorming van een regering, met een meerderheid in beide landsdelen. “We zijn de strijd aan het winnen tegen corona, en nu moeten we de strijd voor de economie winnen. Elke dag komen er onheilspellende economische berichten, dat zorgt voor een grote bezorgdheid bij mij. We moeten een regering met een democratische meerderheid aan beide kanten van het land maken. Het zal voor ons nooit met grote zin zijn dat we die regering maken. Die regering moet ons programma ten dele uitvoeren, maar moet vooral de economische strijd winnen.”

“Onze deur staat sinds 27 mei open voor gesprekken”, gaf Francken aan op Radio 1. “Bart De Wever heeft maandenlang gezwegen om die gesprekken een kans te geven. We verliezen daardoor stemmen aan de rechterzijde”, zei Francken. “Is het leuk voor onze achterban dat wij met de PS spreken? Natuurlijk niet, maar Bart De Wever heeft staatsmanschap getoond en de achterban daarop voorbereid. De PS heeft dat te weinig gedaan.”

Door evg
AANGERADEN
Meest recent