Tyler Hamilton reageert op docu ‘LANCE’: “We hebben meer details nodig, voor de toekomst van het wielrennen”

© Photo News

De tweedelige docu over Lance Armstrong doet flink wat stof opwaaien. Nu roert zijn gewezen US Postal-ploegmaat Tyler Hamilton zich ook. De Amerikaan vindt dat Armstrong nog steeds geen volledig boekje open deed over zijn verleden. “Het is in het belang van de komende generaties.”

jmg

Hamilton bleef op zijn honger zitten na het bekijken van de eerste aflevering van de documentaire van ESPN. “Als je slechts het halve verhaal vertelt, zal je daar de gevolgen van dragen, maar is het wel mogelijk om alsnog in de wielersport te blijven”, vertelt hij aan in de podcast Off the Ball . “Ik ben eerlijk geweest en heb het hele verhaal verteld (Hamilton liet zijn verhaal optekenen in het boek ‘De Wielermaffia’, nvdr.) Het gevolg? Ik ben niet meer welkom in het wielerwereldje.”

De ex-renner had dan ook graag meer van de waarheid gezien. “Wat is er allemaal precies gebeurd? Waarom is het zo gelopen? En hoe is het precies gegaan? Ik heb niks tegen Lance Armstrong als persoon, maar het is wel belangrijk voor de toekomst van de sport en de jongere generaties. Ik hoor veel halve waarheden. We hebben meer details nodig. Niet enkel van Lance, maar ook van andere betrokkenen.”

© IMAGEGLOBE

“Achterhalen hoe het ging in het verleden, zodat het niet opnieuw gebeurt”

Een eerlijke wielersport, daar wil de Amerikaan voor ijveren. “Ik weet niet wat er in de toekomst allemaal zal gebeuren, maar als we niet achterhalen wat er in het verleden gebeurd is en hoe dat is kunnen gebeuren, dan zal het opnieuw gebeuren.”

Doping was alomtegenwoordig in de tijd van Hamilton en Armstrong, maar vooral de renners van US Postal gingen door het slijk achteraf. Ze groeiden tegen wil en dank uit tot toonbeeld van hun generatie. “We moeten er zeker van zijn dat dat niks voor niks is geweest. Misschien kunnen we afgeraken van enkele personen die niet goed waren voor de wielersport maar er nog altijd in aanwezig zijn.”

De ex-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik werd tijdens zijn carrière zelf tweemaal betrapt op doping. In 2009 hield de intussen 49-jarige Hamilton het voor bekeken in de wielersport.

LEES OOK. (N+) ‘Lance’, de docu over Amstrong, is meer dan het bekijken waard (maar niet om de ‘dopingonthullingen’)

Aangeboden door onze partners