PODCAST BEESTENKLAP. De Kat: ziet die ons eigenlijk wel graag?

Honden zullen altijd blaffen en vogels zullen altijd zingen, maar wat willen ze ons eigenlijk vertellen? In de podcastreeks Beestenklap duiken we in de wereld van de pratende dieren. Aflevering 1: de kat. Die jankt en kweelt, maar intussen eigenlijk complete wartaal uitslaat. “Miauwen? Daar communiceert een kat niet mee.”

Sofie Buekenhoudt

In zowat élk prentenboekje staat het fout. Wat poezen willen, zeggen ze zelden luidop met een ‘miauw’ of een ‘rawr’. Nee, het allereerste woordje dat de oudste wilde Noord-Afrikaanse kat ooit uitsprak op de Savanne, was blijkbaar niet gemaakt van geluid, wel van feromonen: geur, dàt is de ultieme oertaal van de kat. Om met elkaar te communiceren wrijven en sproeien ze die geurtjes in het rond, op elkaar, op de frigo, op ons been. De miauw? Eén grote mythe. En die hebben we volledig te danken aan onszelf.

Het is een van de bommetjes die kattenexperte Anneleen Bru dropt in de eerste aflevering van onze podcast Beestenklap. Samen met reporter Sofie Buekenhoudt en interviewer Bavo Vermeulen doorgronden ze het radarsysteem van een huiskat, waarin sproeien soms moet, spinnen soms een rode vlag is en hoe je kan weten of je kat je graag ziet. Of niet.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten