Nieuwe eigenaar van Blokker België voor de rechter voor fraude en oplichting

Foto: Photo News

Dirk Jan Bron, de nieuwe eigenaar van Blokker België, moet zich vandaag voor een rechter Den Haag verantwoorden voor vermeende belastingfraude, verduistering en oplichting. Ook zijn zoon staat terecht. Dat meldt De Telegraaf. Hij is zelf niet aanwezig op het proces. Het ging namelijk om een pro-formazitting. Ten vroegste dit najaar wordt de zaak voortgezet.

Dirk Jan Bron (59) uit het Nederlandse Waddinxveen mocht zich sinds begin dit jaar de nieuwe eigenaar van ruim honderd Belgische Blokker-winkels noemen. Hij kocht ze af van het Nederlandse moederbedrijf in een poging de Nederlandse tak van de onderneming nog te redden. De reputatie van de zakenman is er één die niet al te koosjer is. Zo werd gevreesde dat het afstoten van de Belgische poot in feite slechts een sterfhuisconstructie was. Bij zo’n constructie worden de ongezondste delen van een onderneming in een apart bedrijf gestoken om het dan failliet te laten gaan. In het verleden was hij betrokken bij de overname van kledingketen Superconfex. Die overname werd ongedaan gemaakt wegens boekhoudkundig gesjoemel. Uiteindelijk ging de keten failliet.

Nieuwe eigenaar van Blokker België voor de rechter voor fraude en oplichting

LEES MEER. Nederlander met sjoemelgeschiedenis gaat ‘nieuwe’ Blokkers bevoorraden vanuit Maasmechelen

Kort na de overname raakte bekend dat Bron op het moment van de overname van Blokker België het onderwerp was van een fraudeonderzoek in Nederland. Nog volgens de krant zou hij al enkele dagen hebben vastgezeten. In het kader van het onderzoek werd zijn telefoon afgetapt, waardoor rechercheurs van de politie-eenheid Den Haag konden meeluisteren met zijn telefoongesprekken over handeltjes in onder meer tienduizenden - vermoedelijk valse - Björn Borg-boxershorts uit Turkije, die cash betaald zou hebben.

Nu staat hij terecht voor het vervalsen van een huurovereenkomst, het verduisteren van een partij sportschoenen die hij nooit betaalde, het ontduiken van omzetbelasting bij de verkoop van pannen en het vergokken van bedrijfsmiddelen. Bron ontkent de aantijgingen en noemt ze ‘onzin’.

Hij beweert te goeder trouw te handelen. Zijn advocate verklaarde alles aantijgingen te kunnen kan weerleggen. Ze wil een aantal getuigen laten oproepen, sommigen vanuit Duitsland. De zaak is dan ook voor onbepaalde tijd uitgesteld, aldus De Telegraaf.

Uitverkoop Blokker van start

Ondanks de juridische perikelen van Bron gaat bij Blokker België vanaf donderdag officieel de uitverkoop van start. Ook de voorbije dagen waren er al koopjes te doen, maar het bedrijf wil nu zijn hele voorraad verkopen aan kortingen tot 75 procent, zo blijkt uit paginagrote advertenties. Over de toekomst onder het nieuwe discountmerk Mega World, bestaat intussen nog veel onduidelijkheid.

Onder meer vakbondsafgevaardigde Inge De Beul (BBTK) maakt zich veel zorgen. Ze is van plan om via een verzoeningsprocedure van overnemer Dirk Bron een duidelijk businessplan te eisen. “We hopen dit zo snel mogelijk te kunnen laten doorgaan”, klonk het woensdag.

Volgens vakbondsafgevaardigde Eric Vuchelen (ACLVB) loopt de uitverkoop goed en heeft de nieuwe eigenaar ook al een reeks nieuwe producten geïntroduceerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om sweaters van Adidas. Maar de bevoorrading verloopt moeizaam en de winkels worden snel leger. De Beul wijst er dan weer op dat klanten voor specifieke producten naar Blokker gaan, waarbij het nieuwe assortiment niet altijd in dat plaatje past.

Vraag is hoe snel het discount-concept van Mega World nu kan worden uitgerold. De coronacrisis maakt de zaken er alvast niet eenvoudiger op, erkent Vuchelen.

Door adm
AANGERADEN
Meest recent