“Ergste aanval in decennia”: naast pandemie krijgen India en Pakistan nu ook enorme sprinkhanenplaag op hun bord

Bron © BBC, Reuters, Newsflare

India en Pakistan zitten nog middenin de coronapandemie, maar krijgen nu ook af te rekenen met een andere plaag: sprinkhanen. Miljoenen exemplaren duiken op in verschillende regio’s en vreten gewassen kaal. “De ergste aanval in drie decennia”, aldus lokale boeren. De bestrijding van de plaag wordt bemoeilijkt door het coronavirus en de hitte. Maar als er snel niets aan wordt gedaan, dreigt de hongersnood.

In India hebben de sprinkhanen intussen meer dan 50.000 hectare ingepalmd. Buurland Pakistan riep de noodtoestand door sprinkhanen al uit in februari. De landen krijgen wel vaker af te rekenen met zwermen sprinkhanen als de temperatuur stijgt, maar lokale boeren, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en betrokken lokale overheden zijn het erover eens dat er dit jaar nog meer sprinkhanen zijn dan de voorbije jaren.

BEKIJK OOK. China gaat voor ‘biologische oorlogsvoering’ tegen sprinkhanenplaag en stuurt... een leger eenden

Als de sprinkhanen niet worden verdelgd, kunnen ze grote schade aanbrengen aan de gewassen. Een zwerm kan op één dag het voedsel verslinden dat normaal 35.000 monden kan voeden. In Pakistan zijn de voedselprijzen daardoor al gestegen en internationale organisaties zoals de FAO vrezen hongersnood als men de insecten niet tijdig onder controle krijgt. De coronamaatregelen die in beide landen gelden, maken ingrijpen echter nog moeilijker.

Al is er ook één lichtpuntje. Buurlanden Pakistan en India – twee kernmogendheden – leven al decennialang op gespannen voet met elkaar en de contacten tussen de landen zijn nagenoeg bevroren. Toch werken ze nu samen om de plaag te bestrijden. Volgens de BBC hebben beide landen sinds april al negen gesprekken via Skype gevoerd. Ook voor de pandemie ontmoetten de landen elkaar aan de grens om de insecten samen te bestrijden. Zo’n nieuwe ontmoeting zou nu gepland zijn voor juni.

LEES OOK. De tijd dringt: als de sprinkhanenplaag nu niet gestopt wordt, dreigt ongeziene hongersnood in Afrika (+)

Door pjv
AANGERADEN
Meest recent