Zware protesten Iran om eremoord: vader onthoofdt veertienjarig meisje dat wegliep met oudere partner

Bron © BELGA

Foto: Twitter.

De moord op een veertienjarig meisje in Iran heeft in het hele land geleid tot heftige protesten. President Hassan Rohani heeft woensdag voor strengere wetten gepleit, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA.

Romina Ashrafi uit de noordwestelijke stad Talesh was verliefd geworden op een man van in de dertig en was van huis weggelopen nadat haar vader bezwaar had gemaakt tegen een huwelijk. Nadat ze afgelopen week weer thuis was gekomen, werd ze door haar vader in haar slaap onthoofd, naar verluidt met een sikkel. De politie heeft de vader gearresteerd.

Op moord uit eerwraak staat onder het Iraans strafrecht een maximale gevangenisstraf van tien jaar en een schadevergoeding aan de familieleden van het slachtoffer. Gewoonlijk staat in Iran de doodstraf of levenslang op moord.

Talloze Iraniërs uitten op sociale media hun woede over de moord op het meisje. Ook klonk er protest tegen de regering en het rechtssysteem, dat de straffen op eremoorden 41 jaar na de islamitische Revolutie in Iran nog steeds niet heeft veranderd.

Rohani’s hoofdfunctionaris voor vrouwen- en familiezaken Massoemeh Ebtekar schrijft op Twitter dat zij een hervorming van het strafrecht verhoopt, zodat daders voortaan zwaardere straffen krijgen. Zelfs het doorgaans conservatieve ministerie van Justitie wil dat een bijzondere rechtbank de moord op Romina Ashrafi onderzoekt.

Door blg
AANGERADEN