Zie jij door de aubergines het bos niet meer? Jonas Van Geel helpt je emoji’s te ontcijferen

Foto: DPG

In een wereld vol emoji’s en Whatsapp-afkortingen, gaat Jonas Van Geel (35) na of ons taalgevoel niet begint te sputteren. Dat doet hij in de nieuwe panelquiz ‘Veel tamtam’, die dit najaar op VTM te zien zal zijn. “We zijn ooit begonnen met rooksignalen en rotstekeningen, de cirkel is rond.”

Werkt ons taalgevoel nog naar behoren? Die vraag wil Jonas Van Geel dit najaar beantwoorden op VTM. In Veel tamtam, meer bepaald, een nieuwe komische panelquiz die “voor heel wat spraakverwarring zal zorgen”. Daarin gaat hij samen met drie teamkapiteins en drie gast-BV’s op zoek naar de betekenis van vreemde woorden en nieuwe afkortingen. Hij schotelt hen volzinnen voor die compleet zijn geschreven in emoji’s en laat hen raden wat vreemd geformuleerde Whatsapp-berichtjes nu echt betekenen. “Voorts gaat het over handige communicatiegadgets en onhandige maar heerlijke communicatieblunders”, klinkt het.

“Na de rotstekening, het perkament, de rooksignalen, de boekdrukkunst en de telefoon is de cirkel nu rond. Want ondanks de digitale revolutie communiceren we weer voortdurend met simpele pictogrammen. Wie kan nog volgen hoeveel nieuwe woorden elke dag via het internet onze chatboxen komen binnengeslopen? Begrijpen we mekaar eigenlijk nog? Ik zoek het uit. Met een stevige portie tamtam, natuurlijk”, zegt Van Geel.

De opnames van Veel tamtam, geproduceerd door Fremantle, gaan binnenkort van start. Het programma is een Vlaamse adaptatie van het Nederlandse succesformat Praat Nederlands met me, dat wordt gepresenteerd door Art Rooijakkers en eerder ‘onze’ Jeroom aan boord had als kapitein. Rooijakkers en Van Geel presenteerden overigens ook al samen Holland-België.

Opnames ‘Familie’

Met deze aankondiging geeft VTM weer wat meer inkijk in haar toekomstige programmatie. Begin deze week werd Klopt dat of klopt dat niet? aangekondigd, waarin Dina Tersago en Andy Peelman volkswijsheden zullen uittesten. En nadat eerder bekend was geraakt dat productiehuis Shelter een programma voorbereidt rond de liefde, wat de liefde met ons doet en wat wij doen met de liefde , werd Jens Dendoncker daar zopas op gekleefd als presentator.

Maarten Janssen, channelmanager bij VTM: “Net zoals voor de meeste sectoren zijn deze tijden ook voor het televisiemaken niet evident. Maar we blijven er zijn voor onze kijker. Zo gaan volgende week ook de opnames van Familie opnieuw van start. Daarbij volgen we uiteraard altijd de richtlijnen goed op.”

Door Benjamin Praet