Johny Voners twee maanden na overlijden opnieuw op tv in ‘Ge hadt erbij moeten zijn’

Foto: Ge Hadt Erbij Moeten Zijn

Twee maanden geleden overleed acteur Johny Voners,voor altijd Xavier uit ‘F.C. De Kampioenen’, op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van huidkanker. Vanavond kunnen we hem nog eens zien in een gastrol in ‘Ge hadt erbij moeten zijn’, een van zijn laatste wapenfeiten op televisie.

Normaal acteert Sven De Ridder in andermans verhalen, maar in de slotaflevering van Ge hadt erbij moeten zijn dist hij zelf een anekdote op. En daarin speelt Johny Voners een sleutelrol. “Johny was een van mijn helden”, vertelt De Ridder. “Ik was heel blij dat hij wilde meedoen. Het was de laatste keer dat we samen op de set stonden. Die opnamedag krijgt nu een andere dimensie. Hij is veel te vroeg moeten gaan.”

Het verhaal speelt zich af in 1992, toen Sven De Ridder als achttienjarige knaap de grote plas overstak naar Amerika. Hij ging op vakantie bij het gastgezin waar hij als uitwisselingsstudent eerder had verbleven. Samen met mama Jenny, haar man en haar twee zonen ging De Ridder op uitstap naar Tijuana in Mexico. Daar belandde hij in het plaatselijke restaurant El Nacho Loco. “En de baas van de tent was ook een beetje loco.” Drie keer raden wie die rol speelt. Voners uiteraard, met snor en sombrero. Het verhaal begint met veel ‘margarita’s on the house’ en eindigt met een grote complottheorie.

Actrice Ruth Beeckmans neemt de rol van mama Jenny voor haar rekening. Het was voor haar de eerste en enige keer dat ze met Voners op de set stond. “Dat ik met zo’n groot acteur heb mogen spelen, is een cadeau dat ik voor de rest van mijn leven zal koesteren.”

Later in de aflevering kruipt Ruth Beeckmans ook nog in de huid van de IJslandse tv-kokkin Dagny Ros Asmundsdottir. Zij vertelt een verhaal uit haar studentenjaren, over een memorabel examen dat ze hoogzwanger moest afleggen.

Ge hadt erbij moeten zijn, VTM, 20.35 uur

Door Wout Desmytere