Abonnee worden? Kies je leesformule

28/05/2020 - Opmerkelijk
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  AP

Leve de hamburger

Zeg nu zelf: is er iets smakelijker om in te bijten dan een goede hamburger? Het broodje met daartussen een grote lap rundergehakt (of een vegetarisch alternatief), een flinke kwak saus en wat zorgvuldig gekozen groenten is meer dan ooit een wereldwijde lekkernij. Waar je er vroeger voor naar Quick, McDonald’s of Burger King moest, vind je ze vandaag op de menukaart in chique restaurants en burgerrestaurants. Iedereen aan de hamburger, dus, of het nu een bijzondere is met speciaal vlees of een eenvoudige van een marktkraam, met ketchup en gebakken ui.

Waar de oorsprong van de hamburger ligt, zullen we wellicht nooit met 100 procent zekerheid weten. Er zijn drie theorieën, en de eerste is de meest ingeburgerde. Die zegt dat de oorsprong in de Duitse stad Hamburg ligt. Daar zou Otto Krause het vlees in 1881 voor het eerst op die manier klaargemaakt hebben. Maar ook de VS claimt de uitvinding. In het jaar 1900 zou kok Louis Lassen voor een gehaaste zakenman een stuk vlees gegrild en tussen twee toastjes gelegd hebben zodat hij het kon meenemen. China zegt dan weer al sinds 1045 hamburgers te serveren.

Hoe vier je deze feestdag?

Door een hamburger te verorberen, natuurlijk. Of dat een chique is, met allerlei sauzen en groenten, of een heel eenvoudige, laten we aan u over. Laat het smaken!(gjs)

Het is vandaag ook nog:

Menstruale hygiëne-dag

Amnesty International-dag

AANGERADEN