Energiewaakhond: “Subsidies bij kernuitstap zouden modaal gezin tot 58 euro kunnen kosten”

Bron © BELGA

Foto: Peter Hilz

De subsidies die gepaard gaan met een kernuitstap zouden een modaal gezin tot 58 euro per jaar kunnen kosten. Dat heeft de federale Energiewaakhond CREG berekend. Een concreet luik van de kosten van de kernuitstap heeft betrekking op de financiering van het capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM), waarlangs de subsidies worden toegekend aan nieuwe elektriciteitsproductiecapaciteiten. De federale energiewaakhond CREG oordeelt dat de subsidies die zullen worden toegekend tussen 614 en 940 miljoen euro per jaar zullen kosten, met een verschillende impact naargelang het verbruik per consument. Dat schrijven La Libre Belgique en Le Dernière Heure donderdag.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia oordeelt dat er enkele nieuwe gascentrales moeten bijkomen om de kernenergie te vervangen. Op vraag van de Kamercommissie Energie evalueerde de CREG wat de impact van het CRM zou kunnen zijn op de elektriciteitsfactuur van de gezinnen, kmo’s en kleine en grote industriën. Dat document is woensdagavond aan de commissieleden overhandigd.

Tot 105 euro

Voor een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik (3,5 MWh), zal de financiering van het CRM een kost tussen 38 en 58 euro per jaar bedragen (btw inbegrepen). Voor een gezin met een hoog verbruik (5,3 MWh), zou die kost tussen 56 en 86 euro per jaar zijn.

De kost zou zelfs kunnen oplopen tot 105 euro per jaar voor een gezin met een gemiddeld verbruik, wanneer de berekening gebaseerd is op het vermogen van de elektriciteitsaansluiting. Dat heeft echter weinig kans om weerhouden te worden.

AANGERADEN