Natuur en Bos waarschuwt voor verhoogd brandgevaar in Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen.

Bron © BELGA

De risicofase voor natuurbranden in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant wordt vandaag opgetrokken van geel naar oranje. Dat meldt het agentschap Natuur en Bos. het is de voorbije dagen erg droog geweest en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen en geen neerslag verwacht. "Een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar”, klinkt het.

In de provincies Antwerpen en Limburg geld al langer de alarmfase oranje. Die wordt nu ook in de andere Vlaamse provincies opgetrokken, zegt het Natuur en Bos.

Waakzaamheid is geboden, klinkt het. Het is zeer droog en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen, geen neerslag en een matig tot sterke (oosten)wind voorspeld. Die combinatie vormt een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar;

Rook niet

Een brand kan snel van een zeer kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret, glas, vonken of hete voorwerpen (vb onderdelen van machines) kunnen snel een grotere brand veroorzaken. Natuur en Bos roept dus iedereen op om voorzichtig en waakzaam te zijn. “Rook niet en maak zeker zelf ook geen vuur.”

Sinds gisteren kunnen kinderen onder de twaalf jaar opnieuw spelen in de natuurgebieden. Zeker in deze brandgevoelige tijden wil Natuur en Bos iedereen aanraden om jonge kinderen extra nauwlettend in de gaten te houden en zeker niet alleen in het bos te laten spelen.

Alle info is terug te vinden op www.natuurenbos.be/waarschuwingen.

AANGERADEN