Emma Meesseman en bondscoach Philip Mestdagh willen Ann Wauters (39) mee naar Tokio 2021: “We hebben haar nodig om deze ploeg samen te houden”

Ann Wauters Foto: BELGA

Haar knieën kraken, ze speelt veel minder dan vroeger, maar voor zowel bondscoach Philip Mestdagh als Emma Meesseman is het zonneklaar: Ann Wauters (39) moet en zal met de Belgian Cats mee naar Tokio 2021.

“De perfecte kapitein.” Emma Meesseman mag Ann Wauters omschrijven in drie woorden. Vanaf 6 juli hopen de Belgian Cats met een binnenlandse stage van veertien dagen te beginnen aan hun lange weg naar Tokio 2021.

Volgend jaar zal Wauters – ze hoort het zelf niet graag – een veertiger zijn. Ze stond op het olympische kwalificatietoernooi in Oostende dit voorjaar veel minder dan vroeger op het parket. De fysieke slijtage wordt er ook niet beter op. “Maar of het nu op het veld of naast het veld is, we hebben Ann echt nodig”, zegt Meesseman in een zoomsessie met Wauters en bondscoach Philip Mestdagh voor studenten sportjournalistiek aan de Howest Hogeschool West-Vlaanderen. “We hebben de voorbije jaren wel meer ervaring opgedaan, maar op belangrijke momenten hebben we nog altijd Ann nodig om deze ploeg samen te houden. Ik weet van mezelf dat ik nog niet zoals Ann de hele ploeg kan toespreken. Zonder Ann kunnen wij dat niet, deze ploeg is daar nog niet klaar voor. Zeker niet op zoiets groots als de Olympische Spelen, waar nog zoveel meer bij komt kijken.”

Verlengstuk van de coach

Mestdagh treedt Meeseman bij. “Een nationale ploeg zonder Ann, ik kan het mij nog niet voorstellen. Ze geeft tips, schenkt vertrouwen in de kleedkamer. Als coach is het ook leuk om een verlengstuk te hebben in de spelersgroep in wie ik vertrouwen heb en met wie ik soms kan overleggen. Dat is de reden waarom Ann nog altijd haar plaats heeft bij de nationale ploeg.”

De hamvraag: wil/kan Wauters, die al haar lichaam de voorbije jaren pijnigde om haar afscheid te rekken, nog een jaar voort? Wauters: “Ik zou nog heel graag mijn afscheid vieren op de Spelen van 2021, maar er zijn nog veel onzekerheden: zijn massa-evenementen toegelaten? Is er een vaccin? Ik heb sowieso basketbalritme nodig: doe ik dat individueel of sluit ik aan bij een ploeg? Hoe dan ook is mijn rol in deze nationale ploeg veranderd – toegegeven, als sporter was het niet altijd even makkelijk om mijn fysieke beperkingen te aanvaarden. Ik sta wel minder op het veld, maar mijn betrokkenheid bij deze ploeg is nog altijd even groot.”

Emma Meesseman en bondscoach Philip Mestdagh willen Ann Wauters (39) mee naar Tokio 2021: “We hebben haar nodig om deze ploeg samen te houden”
Ann Wauters, samen met de kinderen. Foto: rv
Door Hans Jacobs en Patrick Ceulemans
  • AANGERADEN