Bart De Pauw verzet zich niet tegen proces dat eraan komt, tegenpartij roert zich: “Hij kent al twee jaar onze identiteit”

Bron © BELGA, eigen berichtgeving

Het Mechels parket vraagt de doorverwijzing van de zaak Bart De Pauw naar de correctionele rechtbank. “We vragen de doorverwijzing omdat we voldoende bezwaren zien. In deze fase gaat het nog niet over schuld of onschuld”, klinkt het bij het parket. De aantijging is elektronische overlast en belaging. De tv-maker zegt zich niet te zullen verzetten tegen de doorverwijzing, maar ook de tegenpartij geeft aan klaar te zijn. Op 8 september buigt de raadkamer zich over de doorverwijzing.

“Nu komt er eindelijk een proces waarbij de debatten in alle openheid zullen worden gevoerd”, reageert De Pauw (52). Hij is “opgelucht dat hij zich eindelijk zal kunnen verdedigen”. “Wij zijn er klaar voor. Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld.”

LEES OOK. ‘Thuis’-actrice Leen Dendievel over Bart De Pauw: “Ik zal wel veel kak over mij krijgen, maar ik zie het probleem niet”

“Anoniem kan er veel verteld worden, maar straks in de rechtszaal zullen al die burgerlijke partijen hun aantijgingen persoonlijk moeten komen uitleggen en worden hun verklaringen controleerbaar”, aldus De Pauw.

Ergste vijand

Zijn advocaat noemt de vraag van het parket logisch. Hij kreeg het standpunt van het parket gisteravond te horen. “Dit is de logische beslissing, als er sprake is van een zinvol debat”, zegt Michael Verhaeghe. “Bart is opgelucht nu. De heel zaak duurt al heel lang en heeft zwaar op hem gewogen. Wat hij de voorbije drie jaar heeft doorstaan, wens ik mijn ergste vijand niet toe.”

LEES OOK. Twee jaar na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag is Bart De Pauw terug met nieuw programma

LEES OOK. Waarom Bart De Pauw per se in geheime enveloppe van de VRT wil snuisteren

Ook de tegenpartij is klaar voor het proces, zegt advocate Christine Mussche. Zij verdedigt de vrouwen die hem beschuldigen. “Wij zijn tevreden dat er eindelijk vooruitgang en duidelijkheid is”, zegt Mussche in een persbericht. “Het is echter onbegrijpelijk dat Bart De Pauw het nog steeds heeft over anonieme klachten terwijl hij nu al meer dan 2 jaar, van bij aanvang van het gerechtelijk onderzoek, op de hoogte werd gebracht van onze identiteit. Wij zien de openbare terechtzitting met vertrouwen tegemoet. De inhoud van het strafdossier spreekt voor zich.“

De Pauw kwam begin november 2017 in opspraak nadat enkele vrouwen die met hem hadden gewerkt hem beschuldigden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Enkele medewerkers en actrices hebben zich burgerlijke partij gesteld. Het onderzoek is nu, na meer dan twee jaar, klaar om doorverwezen te worden naar de rechtbank. Kort nadat de bom barstte in 2017 werd De Pauw bij VRT opzij geschoven. Intussen maakt hij werk van zijn terugkeer, dit voorjaar gebeurde dat met het sketchprogramma ‘Influencers’ op Vier.

bekijk ook

Bart De Pauw reageert op klachten over grensoverschrijdend gedrag

Door phu, gjs
AANGERADEN
Meest recent