Nederland experimenteert met ‘contactloze’ dopingcontrole, maar België vreest voor procedurefouten

Foto: AP

De sport ligt nog altijd op zijn gat, maar niet meer de dopingcontroles. In België en de omringende landen zijn dopingcontroleurs weer meer op pad. in het begin van de coronacrisis kregen Belgische toppers nauwelijks tot geen dopingcontrole, werd er ook voornamelijk gericht (enkel in ‘verdachte’ sporten en ‘verdachte’ atleten) getest. Bij onze noorderburen hebben ze nu een ‘contactloze’ controle uitgewerkt, maar ons land volgt (nog) niet.

LEES OOK. Sander Arméé (Lotto-Soudal) heeft zijn eerste antidopingcontrole beet

De Nederlandse Dopingautoriteit, de Nederlandse tegenhanger van de Nationale Antidopingorganisatie Vlaanderen (Nado), experimenteert momenteel met een ‘contactloze’ dopingcontrole. Het principe: een tabletcomputer wordt aan de deur gezet. De sporter leest de instructies, neemt de tablet (met ingebouwde camera) mee. De dopingcontroleur, die buiten staat, kijkt online mee of alles volgens het boekje verloopt. Nadien moet de atleet niet eens een handtekening zetten maar verklaart hij/zij zich akkoord via een audio-opname.

De methode zit nog in de testfase, en zou kunnen worden gebruikt als een sporter of besmet is met corona of symptomen heeft van corona. Indien niet nodig, test de dopingcontroleur nog steeds zoals vroeger, zij het met de nodige coronamaatregelen zoals social distancing, mondmasker en handschoenen.

Nederland experimenteert met ‘contactloze’ dopingcontrole, maar België vreest voor procedurefouten
Foto: EPA

Vlaanderen volgt niet

In Vlaanderen hebben ze weet van het systeem. “We hebben geregeld contact met Nederland, en het is zeker inventief gevonden. Ik apprecieer het dat naar alternatieven wordt gezocht in deze tijden”, zegt Marc Van der Beken, directeur van Nado. “Maar we hebben van in het begin besloten om het niet te gebruiken. De reden is doodeenvoudig. Elke dopingcontrole staat zeer uitvoerig beschreven in de protocollen van het Wereldantidopingagentschap (WADA). Stel dat een sporter met deze test positief blijkt. Dan is de dopingtest mogelijk niet geldig wegens procedurefouten en gaat hij toch vrijuit. Als die procedure van ‘contactloze’ dopingcontroles wel was beschreven, dan hadden we het wel overwogen.”

Van der Beken zegt dat op de normale manier, met de nodige veiligheidsmaatregelen, dopingcontroles perfect kunnen worden uitgevoerd. “We hebben het voordeel dat al onze dopingcontroleurs ook dokters zijn, dus ze weten welke medische maatregelen nodig zijn. We hebben nog geen enkele klacht van een sporter gehad dat hij zich ‘onveilig’ voelde.”

Sinds een drietal weken zijn de dopingcontroleurs weer normaal op pad. Van der Beken: “We streven ernaar om onze quota te halen zoals we in een ander jaar dopingcontroles zouden uitvoeren.”

LEES OOK (N+). De lente van Stimul: terug naar 1977, toen de hele Belgische wielertop betrapt werd op hetzelfde moment

Door Hans Jacobs
AANGERADEN