Meer dan 40.000 reizigers van Thomas Cook terugbetaald door Garantiefonds Reizen

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Meer dan 40.000 reizigers die getroffen werden door het faillissement van touroperator Thomas Cook (met ook het merk Neckermann) eind september vorig jaar, zijn terugbetaald. “Ongeveer 94 procent van de schadeclaims is verwerkt”, zegt het Garantiefonds Reizen vrijdag.

Het garantiefonds, een verzekeraar die door de reissector zelf werd opgericht en gefinancierd, had steeds vooropgesteld om tegen eind mei 90 procent van de terugbetalingsdossiers afgewerkt te hebben. “Doel bereikt dus”, klinkt het. Het fonds kwam tot nu toe voor bijna 24 miljoen euro tussenbeide. De eerste terugbetalingen vonden eind november plaats.

Voor de ongeziene operatie was een claimcenter opgericht met op het hoogtepunt vijftien medewerkers (afkomstig van Thomas Cook/Neckermann). Dat wordt nu gesloten. Drie mensen blijven nog tijdelijk in dienst van het Garantiefonds Reizen om de resterende dossiers af te werken, zegt Mark De Vriendt, directeur van het Garantiefonds Reizen. “Het betreft onder meer duizend claims waarvan de afwikkeling om diverse redenen moeizamer verloopt”, bijvoorbeeld omdat er documenten ontbreken of gegevens verkeerd zijn.

Behalve voor de terugbetalingen zorgde het Garantiefonds Reizen ook voor de repatriëring van circa 12.000 reizigers in de weken na het faillissement.

Het Thomas Cook-dossier is veruit het grootste schadedossier in de geschiedenis van het fonds, dat in 1995 door de sector zelf werd opgericht. Tot aan het faillissement van Thomas Cook had het honderd falingen behandeld, goed voor in totaal 22.000 dossiers en een uitbetaald bedrag van 11 miljoen euro. “De bedragen van de voorbije 23 jaar verzinken hierbij in het niets”, zei de directeur van het Garantiefonds Reizen daar eerder over.

AANGERADEN
Meest recent