Agent opgepakt die zwarte man in Minneapolis doodde bij arrestatie

De gewezen politieagent Derek Chauvin (44), die op videobeelden te zien was met zijn knie in de nek van de zwarte Amerikaan George Floyd, is opgepakt. Floyd overleed in het ziekenhuis. De agent en drie collega’s die ook bij de arrestatie waren, zijn ontslagen. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert de vrijdag opgepakte politieman 25 jaar cel.

De video was dinsdag publiek gemaakt. Daarin is te zien hoe de blanke agent zijn knie in de nek van Floyd duwt. Het slachtoffer zei nog dat hij niet kon ademen. Kort daarna overleed Floyd.

“De agent betrokken in de dood van Floyd, geïdentificeerd als Derek Chauvin, is in detentie geplaatst”, aldus commissaris John Harrington, van het departement van civiele veiligheid van Minnesota.

De agent gebruikte, zo was op camerabeelden te zien, onnodig geweld en zette zijn knie in de hals van verdachte George Floyd (46). Die stikte uiteindelijk.

Volgens een winkeleigenaar had hij betaald met een vervalst biljet van 20 dollar. Waarom de agenten hem op de grond duwden met een knie in zijn nek, is onduidelijk.

In het politierapport is wel sprake van weerspannigheid, maar op de vele beelden van bewakingscamera’s en gsm’s van voorbijgangers is daar niets van te merken. Wel dat Floyd klaagde dat hij niet meer kon ademen, dat alles pijn deed, en dat verontruste omstaanders protesteerden. Tot het te laat was.

Alle agenten die betrokken waren bij de arrestatie en niet ingegrepen hebben toen ze zagen dat de arrestant in ademnood verkeerde, zijn ontslagen.

Agent opgepakt die zwarte man in Minneapolis doodde bij arrestatie
Foto: REUTERS

Na de feiten braken rellen uit en werden winkels geplunderd en in brand gestoken. De politie gebruikte rubberkogels om de manifestanten te verjagen. Zij voelen zich gesteund door president Trump.

De autoriteiten hopen dat met de arrestatie van de agent de rellen stoppen.

Trump sprak met familie George Floyd

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een telefoongesprek gehad met de familie van George Floyd, de zwarte man die is omgekomen als gevolg van politiegeweld in Minneapolis.

“Ik heb met familieleden gesproken”, aldus Trump vrijdagavond. “Ik begrijp de pijn”, zei hij nog. “De familie van George heeft recht op gerechtigheid. De inwoners van Minnesota hebben recht op veiligheid”.

LEES OOK. Politiegeweld tegen zwarten lokt opnieuw zwaar protest uit

AANGERADEN