Abonnee worden? Kies je leesformule

30/05/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Roger Kesteloot.  Kioni Papadopoulos

Topman De Lijn stapt vervroegd op na rampjaar

Een jaar vroeger dan gepland stapt Roger Kesteloot (62) op als directeur-generaal van De Lijn. Een elegante oplossing na de aanhoudende kritiek. De exit komt er op zijn eigen vraag.

Een halfjaar geleden al had Kesteloot aan zijn voogdijminister, Lydia Peeters (Open VLD), het signaal gegeven dat hij ermee wilde stoppen. Zijn mandaat liep nog tot halfweg 2022, maar na tien jaar aan het hoofd van de vervoersmaatschappij zocht hij een manier om met opgeheven hoofd het bedrijf te kunnen verlaten. In de paasvakantie zijn Peeters en Kesteloot overeengekomen dat hij tot eind 2020 directeur-generaal blijft en daarna zijn opvolger nog vier maanden ondersteunt, om uiteindelijk op 1 mei met pensioen te gaan.

Het vertrek komt er na een rampjaar voor De Lijn. De reizigerstevredenheid was vorig jaar tot een minimum gezakt, er waren veel afgeschafte ritten, sociale onrust door een interne reorganisatie, ... En dat terwijl De Lijn zich moet voorbereiden om in een vrijgemaakte markt de concurrentie met private bedrijven aan te gaan. Daardoor groeide vorig jaar zowel in de politiek als in de raad van bestuur de analyse dat Kesteloot daarvoor niet de meest geschikte directeur-generaal is.

Lagere bonus

Roger Kesteloot, een voormalige journalist bij De Morgen, heeft een SP.A-signatuur, maar zijn politieke kleur heeft geen rol gespeeld. In politieke kringen is ook te horen dat hij de voorbije maanden weer krediet had opgebouwd met zijn aanpak van de coronacrisis. Intussen werden zijn jaarlijkse evaluaties steeds minder goed. Een negatieve evaluatie heeft Kesteloot nooit gekregen, maar de slechtere scores hadden wel een impact op zijn bonus. De voorbije twee jaar is die telkens substantieel gezakt.

Kesteloot heeft nu een verdere daling niet afgewacht en trekt er zelf de stekker uit. Een oplossing waarin alle betrokken partijen, van de Vlaamse regering tot de raad bestuur, zich kunnen vinden. Of daaraan ook een vergoeding of opstappremie is verbonden, wou het kabinet van minister Peeters niet kwijt.

AANGERADEN