Abonnee worden? Kies je leesformule

30/05/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

Geen toog en om middernacht dicht

Het blijft wachten op definitief groen licht, maar er is een akkoord in de maak over hoe we straks weer op café en restaurant kunnen. Een ding is zeker: het zal er helemaal anders uitzien dan vroeger. Ook over het wanneer is er nog onduidelijkheid: de Nationale Veiligheidsraad hakt pas woensdag de knoop door, maar er wordt gepusht dat het weer kan vanaf maandag 8 juni.

Steunpakket met eten en drinken voor horeca

Mogen de cafés en restaurants opnieuw open op maandag 8 juni? Als het van Horeca Vlaanderen afhangt, is het antwoord volmondig ja. Alleen zijn het de experts en de politici die daarover moeten beslissen en dat zal ten vroegste gebeuren op de Nationale Veiligheidsraad (NVR) van komende woensdag.

Binnen de Wetstraat willen ze absoluut vermijden dat de communicatie over de heropening opnieuw in het honderd loopt, zoals bij de scholen. Iedereen ventileert dus zijn bevindingen, maar benadrukt dat de definitieve beslissing voor de NVR is. Omdat woensdag misschien wel wat laat komt voor alle cafés en restaurant, werd de voorbije dagen al een paar keer intensief vergaderd door de sector en de verschillende ministers. Zo is er alvast aan een draaiboek gewerkt waarop de sector zich kan baseren.

Essentiële richtlijnen

Dat draaiboek is nog niet officieel, maar vanuit verschillende hoeken zijn wel al een aantal essentiële richtlijnen uitgelekt. De belangrijkste is dat er straks een sluitingsuur wordt ingevoerd op café en restaurant. Het absolute einduur wordt middernacht, maar een burgemeester kan lokaal beslissen om dat nog te vervroegen.

Ook op café en restaurant zal er verplicht afstand gehouden moeten worden: plaatsnemen kan alleen aan een tafel en die staan anderhalve meter uit elkaar. Gewoon ergens een pint pakken of aan de toog hangen? Vergeet het. Wie iets wil bestellen, zal dat enkel bij een ober met mondmasker kunnen. Als klant een mondmasker dragen wordt niet verplicht – het zou ook onhandig zijn bij het eten en het drinken. Ook menukaarten worden geschrapt en vervangen door infoborden aan de muur die eters niet mogen aanraken.

Reserveren niet verplicht

Reserveren wordt aangemoedigd – zeker op restaurant – maar niet verplicht. Daar was even sprake van, maar dat voorstel werd al snel van tafel geveegd wegens niet realistisch. Wat wel moet gebeuren, is dat je bij ieder café- of restaurantbezoek verplicht je gegevens zal moeten achterlaten in functie van het contactonderzoek na een eventuele besmetting. Die verplichting geldt niet voor iedereen: slechts één contact van de groep zal dat moeten doen.

Hoe groot de groep zal zijn met wie we straks weer uiteten mogen of op café is wel nog onduidelijk. GEES-voorzitter Erika Vlieghe liet al uitschijnen dat het systeem van de bubbels met vier aan herziening toe is. Toch betekent dat niet dat we straks weer in grote groep op café zullen mogen – aan de GEES om die knoop snel te ontwarren. Voor de rest geldt hetzelfde principe als in de winkels: hou afstand en betaal zo veel mogelijk elektronisch.

Helemaal afgeklopt is het draaiboek nog niet, benadrukken ze bij Horeca Vlaanderen. Maar voor gedelegeerd bestuurder Matthias De Caluwe is het wel een eerste belangrijke stap in de goede richting. “Als die maatregelen definitief worden, krijgen we weer zuurstof.” Ook de steunmaatregelen die de overheid de horeca aanreikt (zie onder), moet een bloedbad in de sector vermijden.

  BELGA

Steunpakket met eten en drinken voor horeca

Een uit de kluiten gewassen steunpakket moet de horeca zuurstof geven en cafés en restaurants helpen overleven. Meest in het oog springende maatregel is de btw-verlaging. Die gaat voor maaltijden van 12 naar 6 procent en voor dranken – behalve voor alcohol – van 21 naar 6 procent. Tot eind dit jaar toch.

Ook tot eind dit jaar geldt de hogere fiscale aftrekbaarheid voor restaurantkosten voor zelfstandigen en ondernemingen. Momenteel is dat 69 procent en dat wordt straks 100 procent. Gaan eten om te netwerken wordt dus goedkoper voor ondernemers én het zal de horeca een extra duit opleveren. Nieuw is dan weer de invoering van een horecacheque, waarmee werkgevers hun werknemers kunnen belonen. Het gaat om maximaal 250 euro en de cheque mag ook enkel in Belgische horeca worden gebruikt.

Veel maatregelen komen uit het 15-puntenplan dat Horeca Vlaanderen naar voren schoof. Hoeveel alle maatregelen gaan kosten, is nog niet duidelijk. Volgens minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) zou niets doen in elk geval nog meer kosten. “Dat zou voor de sector een verlies van 1,4 miljard euro kunnen betekenen.” (fem, mvdr)

AANGERADEN