Ook winkelen over de grens mag weer: “We rekenen op burgerzin, controleren wordt moeilijk”

Bron © BELGA

Pieter De Crem (CD&V) Foto: ISOPIX

Niet alleen familiebezoeken over de grens zijn vanaf vandaag weer toegelaten, ook winkelen over de grens mag weer. Dat blijkt uit de recentste publicatie van het Staatsblad. Die versoepeling is genomen uit praktisch oogpunt voor mensen die in de grensstreek wonen, verduidelijkt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Toch blijkt er aan de grens nog héél wat verwarring te heersen en werden heel wat mensen teruggestuurd door de politie. “Dit valt nog moeilijk te controleren, we rekenen op de burgerzin.”

Hoewel bezoek van maximaal vier personen sinds 10 mei weer was toegelaten, bleef er toen één grote uitzondering: de grenzen bleven dicht. Mensen met familieleden over de grens konden die dus niet ontmoeten. Daar komt vanaf vandaag verandering in. Iedereen mag weer familie gaan bezoeken in één van onze buurlanden, en zij mogen ook naar u komen. “De regel is wederkerig”, legt Erik Eenaerts, woordvoerder van minister De Crem uit. “Je moet ook kunnen aantonen dat je naar familie gaat, met een document of mail, met een adres.”

De regels zijn weliswaar niet erg strikt opgevat: het bezoek moet niet binnen uw ‘bubbel’ vallen. Ook als u dus al een bubbel met een ander gezin vormt, of met vier vrienden, mag u op bezoek bij familie over de grens. “De focus ligt niet op controle, maar zorg dat je kan aantonen dat je naar familie gaat mocht er een politiecontrole zijn”, aldus Eenaerts. “We hebben niet bepaald tot welke graad je mag gaan, maar het moet dus wel familie zijn.” Vaste grenscontroles aan de grenzen zijn er niet meer, ze worden vervangen door mobiele controles.

LEES OOK. Met of zonder mondmasker naar de winkel? Daarom laten zij het hunne op (of thuis) (+)

De beslissing is inmiddels ook gepubliceerd in het Staatsblad. Daaruit blijkt dat ook winkelen over de grens mag. “Die versoepeling is genomen uit praktisch oogpunt voor mensen die in de grensstreek wonen”, verduidelijkt het kabinet van De Crem. “Het is dus absoluut niet de bedoeling dat mensen nu massaal naar de buurlanden rijden om daar te gaan shoppen als uitstapje. Het is een volgende stap in de versoepeling, en zoals bij de andere stappen doen we een beroep op het gezond verstand van de mensen en hun verantwoordelijkheidsgevoel”, klinkt het.

Toch was er aan de grens zaterdag heel wat verwarring. Verschillende mensen werden door de politie teruggestuurd. “De maatregel is nog maar nieuw”, zei defensieminister Philippe Goffin (MR) bij RTL. “Het is logisch dat het nu enkele uren duurt voor alles op punt staat.”

Vraag is hoe de controles aan de grens de komende weken nog zullen verlopen. Want hoewel veel grensburgemeesters blij zijn dat hun inwoners terug familie kunnen zien, klinkt er ook wat kritiek. “Opnieuw wordt zo’n maatregel op vrijdagavond gelanceerd, en opnieuw moeten we maar improviseren hoe we de handhaving organiseren”, stelt Maaseiks burgemeester Johan Tollenaere, die enkele weken geleden nog door De Crem op de vingers werd getikt omwille van zijn interpretatie van het bezoekrecht over de grenzen heen.

LEES OOK. Welkom in Hotel Corona: zo zullen reizen deze zomer eruitzien

“Als we regels opleggen, dan krijgen we het verwijt van betutteling. Als we geen regels opleggen, is het ook niet goed”, klinkt het bij minister De Crem, die rekent op de burgerzin. “Je moet dus geen document gaan halen op de gemeente, dat bewijst dat je familie hebt in een buurland, dat de graad van verwantschap vermeldt en de kortste route. Dat zou absurd zijn.”

“We hebben enkele weken voor boeman moeten spelen, en we denken dat de tijd nu rijp is om de touwtjes te vieren. Dit is gewoon een stap in de versoepeling. Volgende week gaat de horeca open, en ook dat kan alleen een succes worden als iedereen voldoende verantwoordelijkheidszin aan de dag legt.”

Volgens Marino Keulen, burgemeester van Lanaken, zal er niet meer zo vaak gecontroleerd worden. “De controles wijzen nu overigens uit dat 85 procent van de mensen de regels respecteert. Voor alle duidelijkheid: men mag de grens dus niet oversteken voor cafébezoek, voor sport en cultuur. Wie de regel overtreedt, riskeert nog steeds een boete.”

Door jvh/jdg/gwi