Amerikaanse staat Minnesota houdt militairen paraat om in te grijpen bij grootschalige protesten na dood van zwarte man

Bron © BELGA

De Amerikaanse staat Minnesota houdt 1.700 militairen gereed om te kunnen ingrijpen bij de toenemende protesten na de dood van een zwarte man bij zijn arrestatie door de politie. Dat heeft gouverneur Tim Walz aangekondigd. Intussen blijft het protest ook in andere Amerikaanse steden en staten aanhouden, en wordt in Atlanta de noodtoestand uitgeroepen.

Gouverneur Walz gaf eerder al het bevel voor een tijdelijke avondklok voor de steden Minneapolis en Saint Paul, na drie nachten van protesten in het grootstedelijk gebied. “Onze staat verkeert in chaos”, zei hij vrijdagavond op de televisie. Dit is “een ongekende bedreiging voor onze staat”.

Het uitgaansverbod voor vrijdag en zaterdag geldt van 20 uur ’s avonds tot 6 uur ‘s ochtends in beide steden. “We proberen alle middelen die we hebben te gebruiken” omdat relschoppers “eropuit zijn om zoveel mogelijk schade aan te richten als ze kunnen”, zei de gouverneur. Hij voegde eraan toe dat de onrust eerst moet worden bedwongen, alvorens de gemeenschap problemen zoals “de systematische ongelijkheden en discriminatie” die hebben geleid tot de dood van Floyd aan te pakken. “We moeten dit hoofdstuk eerst stoppen om bij het andere te komen.”

Amerikaanse staat Minnesota houdt militairen paraat om in te grijpen bij grootschalige protesten na dood van zwarte man
Foto: AP

Ook noodtoestand in Atlanta

Ook in verschillende andere Amerikaanse steden houdt het protest inmiddels aan. In de stad Atlanta, in de staat Georgia, is om die reden zaterdag de noodtoestand uitgeroepen. Ongeveer 500 leden van de Nationale Garde zullen worden ingezet om mensen en eigendommen te beschermen, schreef Brian Kemp, de gouverneur van Georgia, zaterdagochtend op Twitter.

Keisha Bottoms, de burgemeester van Atlanta, had gevraagd om die maatregel nadat demonstranten vrijdag onder meer het hoofdkantoor van CNN in de stad hadden aangevallen. De zender toonde livebeelden van het eigen hoofdkwartier, die lieten zien hoe demonstranten van buiten voorwerpen naar politieagenten bij de ingang van het gebouw gooiden.

Voor de vierde opeenvolgende nacht vonden ook protesten plaats in andere Amerikaanse steden, die af en toe in geweld ontaardden. Zo waren er onder andere ook betogingen in New York, Los Angeles, Dallas en Louisville. Demonstranten verzamelden zich ook aan het Witte Huis in Washington, waar enkele mensen barricades omver gooiden.

LEES OOK. Protest in Verenigde Staten loopt uit de hand: betoger doodgeschoten door onbekende, hoofdkwartier van CNN bestormd, Witte Huis tijdelijk in lockdown

bekijk ook

Protest in Verenigde Staten loopt uit de hand: betogers beschoten, hoofdkwartier van CNN bestormd, Witte Huis tijdelijk in lockdown

Trein met opvallende steunbetuiging voor Amerikaanse betogers rijdt rond in België

Protesten in VS lopen opnieuw uit de hand: massa steekt politiebureau in brand

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent