Conner Rousseau (SP.A) denkt na over hoofddoekenverbod onder 16 jaar: “Vrijheid staat voorop, maar...”

Foto: Foto kds

Nadat Conner Rousseau in een interview sprak over een hoofddoekenverbod onder 16 jaar, kreeg de SP.A-voorzitter veel tegenkanting op Twitter. “Wie mij kent, weet dat vrijheid vooropstaat”, reageert hij.

In een interview met De Standaard dit weekend speelt SP.A-voorzitter Conner Rousseau met het idee van een hoofddoekenverbod tot zestien jaar. Rousseau gaf daarbij wel meteen aan te worstelen met een dilemma: de keuzen tussen bescherming tegen religieuze groepsdruk versus de vrije keuze om te dragen wat je wilt.

“Als je alcohol kunt verbieden tot zestien jaar, waarom dan niet ook de hoofddoek op school?”, aldus Rousseau in het interview. Dat is volgens hem zelfs belangrijker dan de discussie over neutraliteit achter het loket. “Migratie belangt ons allemaal aan, maar er is er maar één oplossing: investeren in integratie.”

Op sociale media als Twitter reageerden heel wat mensen verrast op de uitspraken van Rousseau. Onder meer CD&V-voorzitter Joachim Coens noemde de vergelijking van zijn SP.A-collega ‘bizar’.

“16 misschien goede leeftijd om zelf geloof te kiezen?”

“Iedereen draagt wat hij/zij wil dragen”, reageert Rousseau via hetzelfde medium op de kritiek. “Vrijheid staat voorop. Wie mij kent, weet dat.”

“Tegelijk mogen we niet blind zijn voor de druk die jonge meisjes geregeld ervaren om een hoofddoek te dragen”, benadrukt de SP.A-voorzitter. “Wanneer de vrije wil er onvoldoende is, moeten we kunnen nadenken over oplossingen.”

Rousseau geeft toe dat het moeilijk is om een leeftijd te bepalen vanaf wanneer erop vertrouwd kan worden dat iemand zijn eigen keuze kan maken. “Maar op 16 krijgen jongeren extra rechten, omdat we ervan uitgaan dat ze dan klaar zijn om met die rechten en vrijheden om te gaan. Misschien is 16 wel een leeftijd waarop jongeren geacht kunnen worden hun eigen geloofsovertuiging te kiezen?”

“Het gaat eerder om een vraag dan een voorstel”, besluit de SP.A-voorzitter. “Laat ons er rustig over in gesprek gaan.”

Door rvs
AANGERADEN