Krijgen we binnenkort een sprintrace met omgekeerde startopstelling in de Formule 1? “Mercedes is als enige gekant”

© REUTERS

Mercedes is de enige Formule 1-renstal die zich verzet tegen het plan om een sprintrace in te voeren op de circuits waar straks twee weekends achter elkaar een Grote Prijs wordt gehouden. Vooralsnog zijn dat volgens de geplande kalender na de coronatijd Oostenrijk en Groot-Brittannië. Die sprintrace vervangt in het tweede weekend de kwalificaties.

Volgens het goed geïnformeerde Autosport zou Ferrari wel voor het concept zijn en willen enkele andere teams nog iets meer bedenktijd. Het is wel de bedoeling dat volgende week een beslissing valt. Omdat het niet gaat om een urgente regelwijziging, kan het plan alleen doorgaan als alle tien Formule 1-teams akkoord zijn.

Eigenaar Liberty Media van de Formule 1 loopt al een tijdje rond met het plan voor de sprintrace, waarbij de stand van het kampioenschap de startopstelling bepaalt en de laatste in de stand de poleposition krijgt, terwijl de kampioenschapsleider achteraan moet starten. Het zou het tweede weekend op hetzelfde circuit wat spannender moeten maken.

“Tegen het DNA van de Formule 1”

Vorig jaar wilde Liberty er in een aantal races al mee experimenteren, maar ondervond toen ook al weerstand van teams. Teambaas Toto Wolff van Mercedes, dat met Lewis Hamilton de titelverdediger in de rangen heeft, sprak zich destijds openlijk uit tegen het plan voor de sprintrace met omgekeerde startvolgorde. “Het druist in tegen het DNA van de Formule 1. In de olympische finale van de 100 meter start Usain Bolt ook niet 5 meter achter de rest om de race spannender te maken aan de finish.”

Nu de regering van Oostenrijk het veiligheidsplan met coronarichtlijnen heeft goedgekeurd, kan de Formule 1 op 5 juli het seizoen 2020 beginnen met de Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull Ring in Spielberg, zonder publiek. De week erna kan de tweede race plaatsvinden op dezelfde locatie. Na de races in Oostenrijk volgt op 19 juli de GP van Hongarije in Boedapest, waarna op 2 en 9 augustus twee races in Groot-Brittannië zijn op het circuit van Silverstone. Het Europese deel van de kalender moet dan worden afgesloten op 30 augustus in Spa-Francorchamps met de GP van België (ook zonder publiek) en een week later met de GP van Italië. De herziene Formule 1-kalender zou maandag officieel naar buiten komen.

Vanwege de coronacrisis werden de eerste tien WK-manches allemaal uitgesteld of geannuleerd. Het seizoen had eigenlijk op 15 maart in het Australische Melbourne moeten beginnen.

LEES OOK

Nu in het nieuws