Onrust in VS: tankwagen probeert op betogers in te rijden, rellen, plunderingen en Trump in een bunker

Bron © BELGA, CNN, Guardian

Foto: AP

De dood van de zwarte Amerikaan George Floyd bij een hardhandige arrestatie, heeft zondag opnieuw tot zware onrust geleid op talloze plaatsen in de Verenigde Staten.

Minneapolis: tankwagen rijdt in op menigte

Bij een protestactie op een snelweg in de Amerikaanse stad Minneapolis reed een vrachtwagen in op enkele honderden demonstranten. Op beelden is te zien dat de mensen zich snel uit de voeten maken als een toeterende tankwagen in eerste instantie hard op de menigte komt afrijden. Uiteindelijk stopt het voertuig en wordt het omsingeld door de betogers.

“Zeer verontrustende daden van een vrachtwagenchauffeur op de I-35W, die een menigte vreedzame demonstranten opstookt. De vrachtwagenchauffeur raakte gewond en werd met niet-levensbedreigende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Hij werd gearresteerd. Het lijkt erop dat er geen demonstranten zijn geraakt door de vrachtwagen”, tweette het departement voor openbare veiligheid van de stad. Mogelijk raakte de chauffeur gewond toen actievoerders hem uit de bestuurcabine trokken.

Het departement onderzoekt hoe de tankwagen de snelweg is opgeraakt, aangezien die afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer. Volgens de Minnesota State Patrol leek de actie opzettelijk. De chauffeur wordt beschuldigd van slagen en verwondingen.

Video: Reuters

Washington: Trump in bunker

In hoofdstad Washington DC verzamelden zich dan weer honderden mensen voor het Witte Huis, en gooiden verschillende demonstranten flessen water in de richting van de ordediensten. De politie zette onder meer pepperspray in. Later staken actievoerders verkeersborden in brand, en de politie gebruikte onder meer traangas. De spanningen liepen hoog op, met verschillende branden in de straten rond het Witte Huis. Zo moest de brandweer vuur blussen in de kelder van de iconische St John’s Church.

Intussen raakte bekend dat president Donald Trump tijdens protest op vrijdagavond een uur lang plaatsnam in een ondergrondse bunker van het Witte Huis, gewoonlijk gebruikt tegen terreuraanslagen. Hij zou erheen gebracht zijn door de Secret Service. Dat berichtte The New York Times. Trump tweette vrijdagavond dat als betogers over de poorten geraakt waren, ze begroet zouden zijn door “de meest agressieve honden en zwaarste wapens die ik ooit gezien heb”. “Mensen zouden heel zwaar gewond zijn geraakt, op zijn minst.”

Wegens het nieuwe protest in de buurt van het Witte Huis op zondagavond, werd voor zondagnacht een avondklok uitgevaardigd. De National Guard werd daarnaast gevraagd de politie bij te staan. Ook in tientallen andere steden, waaronder Minneapolis, Los Angeles, Atlanta en Philadelphia werden avondklokken ingesteld in een reactie op de onrust. Er gebeurden tal van arrestaties. In sommige steden, zoals Dallas, werd de noodtoestand uitgeroepen.

Los Angeles: plunderingen

In Santa Monica, een kuststad grenzend aan de stad Los Angeles, werden winkels geplunderd tijdens protesten. Verschillende lokale media publiceerden video’s, waarin te zien was hoe mensen winkels bestormen in een populaire straat in Santa Monica. Actievoerders gooiden ook objecten, waaronder stukken beton, naar de politie, die rubberkogels afvuurde. Betogers maakten daarop barricades uit bouwmateriaal.

In Long Beach, ten zuiden van LA, werden verschillende winkels in een outletcentrum geplunderd en gevandaliseerd. Ook in het centrum van Los Angeles trokken honderden mensen door de straten.

Philadelphia: politiewagens in brand

In Philadelphia werden twee politiewagens in brand gestoken. Enkele winkels werden geplunderd. Volgens de autoriteiten werden vier wagens in brand gestoken en raakten vijf politieagenten gewond. Ze werden bekogeld met stenen en molotovcocktails. De politie dreef actievoerders uiteen met traangas en rubberkogels. Tientallen relschoppers werden gearresteerd.

New York: auto in brand

Het protest in New York, waar duizenden betogers opkwamen, verliep geruime tijd zonder incidenten, maar zondagavond laat ontstond toch nog onrust. Een auto ging in vlammen op, wat tot chaos leidde. Het kwam ook tot confrontaties tussen betogers en politie toen die laatste het protest wilde uiteendrijven. Een reporter van de Washington Post tweette dat hij gewond raakte door het hardhandige optreden van de politie:

San Diego: rellen

In de stad San Diego kwam het tot aanvaringen tussen betogers en politie. Volgens de politie werd ze geconfronteerd met een agressieve menigte. Agenten gebruikten traangas.

Boston: duizenden protesteren

In Boston stapten duizenden betogers vreedzaam door de stad op zondagnamiddag, maar volgens de politie werden ze ’s avonds door sommigen bekogeld met stenen en flessen.

Detroit: traangas

In Detroit zette de politie traangas in op een groep actievoerders die aan het politiekantoor bleven staan na de avondklok.

Portland: vandalisme op politiekantoor

In Portland blokkeerden zo’n 300 mensen het verkeer. Het hoofdkwartier van de politie werd gevandaliseerd.

Atlanta: agenten ontslagen na buitensporig geweld

In Atlanta werden twee politieagenten ontslagen omdat ze buitensporig geweld gebruikten bij de arrestatie van twee studenten tijdens protesten zaterdagavond. De burgemeester van Atlanta, Keisha Lance Bottoms, kondigde de ontslagen zondag aan tijdens een persconferentie. “Ik zag een zeer verontrustende video van twee jonge studenten die gisteravond in het centrum van Atlanta waren. Onze agenten maken erg lange dagen, onder een zeer hoge druk. Maar het gebruik van geweld is nooit acceptabel”, zei ze.

Op videobeelden van het incident is te zien hoe een groep politieagenten een studentenkoppel hardhandig uit hun auto sleept. Ze gebruikten een stroomstootwapen bij de man, en boeiden de vrouw met kabelbinders. Het koppel leek zich niet te verzetten tegen de politie. Bottoms zei ook dat de klacht tegen de vrouw werd ingetrokken en de man inmiddels weer werd vrijgelaten.

Solidariteit

Op verschillende plaatsen toonde de politie haar solidariteit met de betogers. Zo knielden agenten in New York mee tijdens een protestactie.

Door adb, jvh
AANGERADEN