Vijf burgers gedood bij raketaanvallen op Tripoli

Bron © BELGA

Archiefbeeld. Foto: AFP

Bij raketaanvallen op de Libische hoofdstad Tripoli zijn zondag minstens vijf burgers om het leven gekomen. Twaalf anderen raakten gewond. Dat heeft de regering van nationale eenheid (GNA), die door de Verenigde Naties wordt erkend, gezegd.

In totaal zouden vijf raketten zijn ingeslagen in diverse woonwijken. Verschillende gewonden zijn er erg aan toe, aldus een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid.

De laatste tijd wordt Tripoli wel vaker getroffen door raketaanslagen. Die worden doorgaans toegeschreven aan de troepen van generaal Khalifa Haftar. Haftar probeert al meer dan een jaar de hoofdstad Tripoli te veroveren en wordt gesteund door het parlement in het oosten van Libië, dat het gezag van de door de VN erkende regering van Fayez al-Sarraj in Tripoli niet aanvaardt.

Bij de bloedige burgeroorlog zijn meerdere buitenlandse mogendheden betrokken. Sarraj krijgt logistieke en militaire steun van Turkije en Haftar wordt onder meer gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten.

Het conflict heeft al van honderden mensen, onder wie heel wat burgers, het leven geëist. Zowat 200.000 personen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

AANGERADEN