Verdachten van kidnapping van 13-jarige jongen uit Genk blijken moslimextremisten

Genk -

Een 13-jarige jongen die eind april thuis ontvoerd werd, is zondagnacht na 42 dagen in gevangenschap bevrijd. Dat meldt het parket van Limburg. Bij een grote politieactie in de provincies Limburg en Antwerpen werden vervolgens zeven verdachten opgepakt. De meeste verdachten blijken uit “moslimextremistische hoek” te komen, zo verneemt onze redactie van verschillende bronnen.

De jongen met Turkse roots werd in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 april ontvoerd uit zijn ouderlijke huis in Genk. Drie of vier zwaarbewapende en gemaskerde mannen drongen het huis met geweld binnen, bedreigden de aanwezigen, en namen de jongen mee. Het parket opende een grootschalig onderzoek, waaraan gedurende de hele duur van de kidnapping 25 mensen non-stop meewerkten.

LEES OOK. Familie van ontvoerde jongen smokkelde cocaïne en xtc-pillen in verborgen ruimtes in auto’s (+)

Er vonden in de weken na de ontvoering veelvuldige contacten tussen ontvoerders en familie plaats, waarbij de kidnappers telefonisch losgeld eisten. Het ging om vijf miljoen euro, deels in cash en deels in goud te betalen. De ontvoerders leverden ook tweemaal bewijs dat de jongen nog in leven was.

Ontknoping

Politie en gerecht benadrukken dat ze de gijzeling “met de nodige omzichtigheid hebben behandeld” om “de jongen niet in gevaar te brengen”. “We hebben erg gevreesd voor zijn leven”, zei onderzoeksrechter Guido Vermeiren maandagochtend op een persconferentie.

Dat losgeld zou ook effectief (deels) betaald zijn, maar dat zou niet hebben geleid tot de vrijlating van de jongen. Hoe en waarom het slachtoffer dan vrijgelaten werd, is niet duidelijk. “De jongen werd maandag kort na middernacht vrijgelaten, en kwam te voet thuis aangelopen. Hij was in de buurt afgezet”, aldus Kris Vandepaer, directeur van de federale gerechtelijke politie van Limburg.

Daders uit “extremistische hoek”

Pas nadat het slachtoffer met zekerheid in veiligheid was gebracht, zou de politie vervolgens tussen 2 en 6 uur maandagochtend 9 huiszoekingen hebben uitgevoerd, waarbij zeven verdachten (met een gerechtelijk verleden) opgepakt werden. Vier huiszoekingen vonden plaats in Antwerpen, de overige vijf op verschillende plaatsen in Limburg.

Oorspronkelijk werd gedacht dat de ontvoering gelinkt was aan het drugsmilieu: de familie van de jongen was in het verleden betrokken bij enkele drugsdossiers. Maar de meeste verdachten die maandagochtend werden opgepakt blijken uit “extremistische hoek” te komen. Dat wordt aan onze redactie bevestigd door verschillende bronnen. De onderzoeksrechter zal nu beslissen of de verdachten aangehouden worden.

LEES OOK. Beruchte Syriëstrijder opgepakt als verdachte in onderzoek van gekidnapte Genkse jongen

“Hij stelt het verrassend goed”

De gekidnapte jongen was naar verluidt “zwaar onder de indruk”, maar stelt het volgens onderzoeksrechter Vermeiren inmiddels “verrassend goed”. Hij krijgt medische en psychologische bijstand. “Het is een heel sterke jongen. Hij zal hier mentaal wel een weerslag van ondervinden, maar vannacht was iedereen positief over hoe hij omging met wat hem overkomen is”, aldus Vermeiren. Het parket geeft geen verdere info over de identiteit van het kind, om zijn herstel niet te belemmeren.

Bepaalde media waren tijdens het onderzoek al op de hoogte van de ontvoering en gijzeling. Het gerecht had de media gevraagd de zaak stil te houden met het oog op een succesvolle ontknoping, en bedankte de pers dan ook om het leven van het kind te laten primeren.

42 dagen

Het gaat met 42 dagen om een van de langste ontvoeringen in de Belgische geschiedenis. Anthony De Clerck, de zoon van textielmagnaat Jan De Clerck die in februari 1992 werd ontvoerd, was in totaal 32 dagen in handen van zijn kidnappers. Sabine Dardenne zat 80 dagen vast na haar ontvoering door Marc Dutroux.

Door jvh, cds, nv
AANGERADEN