Eli Iserbyt ligt (nog) niet wakker van Mathieu van der Poel en heeft boodschap voor collega’s: “We moeten niet zeuren”

Foto: BELGA

Vorig veldritseizoen startte Eli Iserbyt als een kanon en klokte hij uiteindelijk af op tien overwinningen. Daarover en over nog een aantal andere dingen mocht hij komen praten bij Shimano. En het ging natuurlijk ook over die Nederlander, Mathieu van der Poel.

De wereldkampioen in het veld maakte net als zijn grote rivaal Wout van Aert de succesvolle stap naar de weg. Maar dat lijkt niet zo simpel voor Iserbyt.

“Ik denk dat wij op dat vlak vergeleken worden met Wout (Van Aert, red.) en Mathieu (Van der Poel, red.)”, aldus de tweevoudige wereldkampioen bij de beloften. “Maar ik ben misschien iets meer een typische crosser en dus ligt bij mij de focus meer op het veldrijden. Ook omdat ik mijn gestalte niet mee heb om hier in België en Nederland goed uit de voeten te kunnen. Voor de echte klassiekers ben ik toch zo’n 15-20 kilogram te licht. Dan moet ik al het gebergte ingaan en dat is nogal moeilijk, dus ik verkies nog altijd de cross.”

LEES OOK. Puck Moonen over “bewogen” periode na breuk met Eli Iserbyt en haar grens als wielrenster: “Onzichtbaar litteken”

Over het veld dan, hoe is Van der Poel eigenlijk te verslaan? “Ik heb mij die vraag ook al verschillende keren gesteld”, lacht de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Bij andere renners weet ik wel wat ze kunnen en wat ze niet kunnen. Maar bij Mathieu is het zo dat niemand echt goed weet wat hij niet kan. Het is heel moeilijk om een passage in een cross te vinden waarop je hem kan verslaan. Dus, ik weet het antwoord ook nog niet. Op het EK kwam ik kort achter hem, maar meerijden en wegrijden is een heel groot verschil. Ik denk dat Eli Iserbyt nog wat sterker moet worden. Hoe ik daar mentaal mee om ga? Ik maak mij daar nog niet echt druk over, gezien mijn leeftijd. Ik weet dat Mathieu nog andere doelen heeft en mijn tijd wel zal komen. Maar ik kan me goed voorstellen dat wat oudere renners, die op hun hoogtepunt moet zijn, daar wel eens over vloeken. Ik zie het nog als een voordeel omdat je door hem beter wordt, onder andere door harder te trainen. Maar wie weet zie ik het over twee of drie jaar anders, als het van moeten is.”

Eli Iserbyt ligt (nog) niet wakker van Mathieu van der Poel en heeft boodschap voor collega’s: “We moeten niet zeuren”
Foto: BELGA

“Niet zeuren”

Iserbyt kreeg ook de vraag hoe hij het komende seizoen ziet, na de coronacrisis.

“Ik denk dat iedereen wat water bij de wijn zal moeten doen. Er zijn belangrijke wegkoersen in september en oktober dus ik denk dat het voor ons pas in november zal starten, met de Wereldbeker die ook later zou beginnen. Dan beginnen ook de andere klassementen pas dus in het begin zal er misschien ruimte zijn voor de iets kleinere crossen. Als dat goed wordt ingepland, kunnen we extra kijkers van de weg naar het veld lokken. Maar voorlopig is het nog koffiedik kijken. Een ander startuur? Dat maakt mij niets uit. Van mij mogen ze om 11u00 starten en in Diegem starten we om 20u00, dus we moeten daar flexibel in zijn en niet zeuren. We mochten al van geluk spreken dat we ons seizoen hebben kunnen uitrijden zonder problemen en hopelijk kunnen starten zonder problemen. Dus we hebben al heel wat geluk gehad.”

De volledige livesessie:

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent