Bewoner en zijn hondje na uren zoeken aangetroffen onder het puin. “We vreesden voor deze afloop, maar het blijft een zware klap”

Speurhonden zochten naar het lichaam van de bewoner. Foto: hsb

Overijse -

De brandweer en politie van Overijse zijn maandagochtend uitgerukt naar een brand langs de Hoeilaartsesteenweg in Overijse. De woning was al grotendeels ingestort toen ze toekwamen. Nu uren zoeken troffen ze de bewoner en zijn hondje aan onder het puin.

De brand brak vermoedelijk iets na 7 uur ’s ochtends uit, maar tegen de tijd dat een overbuurvrouw het opmerkte, stond het gebouw al in lichterlaaie. “Ik hoorde wat lawaai, en dacht eerst dat ze in mijn garage aan het inbreken waren”, zegt ze. “Toen hoorde ik een luide ontploffing. Ik heb dan mijn garagepoort open gedaan en zag meteen dat het brandde bij de overbuur. Ik hoorde nog twee knallen. En zo veel vlammen. Dat was echt niet te geloven. Wel tien meter hoog.”

De overbuurvrouw verwittigde de hulpdiensten meteen. “Maar ik wist al dat het te laat was. De vlammen zaten al door het dak”, zegt ze. Toen politie en brandweer niet veel later toekwamen, waren het dak en twee zijgevels al ingestort. Ze startten meteen de bluswerken, maar van de woning bleef niet meer over dan de voorgevel.

Dochter niet thuis

Intussen werd ook volop gezocht naar de bewoners. Op het adres waren twee mensen ingeschreven: een 60-jarige man en zijn dochter. “De dochter konden we al snel lokaliseren. Die was op het moment van de brand bij haar zus. Maar van de man en zijn hondje ontbrak elk spoor”, aldus commissaris Danny Gillyns van de lokale politie.

Omdat de wagen van de man wel bij het huis stond, werd er al snel vanuit gegaan dat de bewoner nog onder het puin lag. “Als hij thuis was toen de brand uitbrak, komt hij hier niet levend uit”, beseften veel buurtbewoners die de brand hadden gezien meteen.

Er werden speurhonden opgeroepen om het puin te doorzoeken. “Na de middag hebben de speurhonden uiteindelijk een aanwijzing gegeven. We doorzochten het puin, en zo’n 2 meter ernaast werd een lichaam gevonden. Daarnaast lag ook het hondje”, zegt Gillyns.

Het lichaam was zwaar verbrand en niet herkenbaar. De identificatie zal nog gebeuren op basis van de tanden. Maar alles wijst er momenteel op dat het om de bewoner gaat. “We vreesden al een paar uur voor deze afloop, maar het is toch nog steeds een zware klap”, zegt Gillyns. “De familie is ingelicht. Het was zwaar. Maar we hebben alles gedaan wat we konden.”

Intussen hebben de hulpdiensten ook de voorgevel en de restanten van de achtergevel afgebroken wegens instortingsgevaar.

onnect.facebook.net/nl_BE/sdk.js#xfbml=1&version=v7.0">

[UPDATE] De Hoeilaartsesteenweg blijft nog geruime tijd afgesloten. Het labo, de branddeskundige en puinhonden zijn ter...

Geplaatst door Hulpverleningszone Oost op Zondag 31 mei 2020

Door Hannelore Smitz
AANGERADEN