Het einde van de persvrijheid? Journalisten geviseerd door politie tijdens rellen

De Verenigde Staten, land of the free. Maar niet meer voor pers en media lijkt het. Sinds er zes dagen geleden rellen uitbarstten door de dood van George Floyd, staat het land in vuur en vlam. In verschillende grote steden breken er rellen uit. Ook de media zijn aanwezig - maar hun aanwezigheid wordt niet meer op prijs gesteld door de politie. Intussen zijn er tientallen gevallen gerapporteerd van verschillende aanvallen op journalisten. Is dit het einde van de persvrijheid in de Verenigde Staten?

Het begon met Omar Jimenez van CNN. Tijdens een live-uitzending over de betogingen in Minneapolis werd de journalist en z’n team gearresteerd. Waarom? Dat kon niemand zeggen. Hij identificeerde zichzelf op een respectvolle manier als zijnde een journalist van CNN. Hij en z’n cameraploeg stonden op een vooraf afgesproken plek. En toch werd Jimenez in handboeien weggeleid.

Video: CNN

Zaterdagnacht, Minneapolis. Twee leden van een Reuters TV crew worden geraakt door rubberen kogels in Minneapolis. Grote troepen agenten zijn aanwezig om zo’n 500 betogers weg te jagen met traangas en rubberen kogels. Beelden tonen hoe een politieagent zich direct richt op de cameraman en journalist. De journalist en zijn cameraman vluchten weg. De cameraman wordt geraakt in zijn gezicht, armen en nek. Opnieuw waren de journalisten duidelijk herkenbaar als media-aanwezigheid, perskaart zichtbaar. In het zuiden van de stad, diezelfde nacht: Fotojournalist Tom Aviles wordt geraakt door rubberen kogels en wordt later hardhandig gearresteerd samen met zijn producer. De agent zegt tegen haar: “Je bent gewaarschuwd, hetzelfde zal met jou gebeuren. Jij bent de volgende.”

Ook op andere plaatsen in de VS lijkt het politiegeweld zich nu ook naar de pers te keren. In Louisville werd een televisiereporter geraakt door een kogel gevuld met pepperspray. Freelance journalist Linda Tirado is na een aanvaring met een kogel, permanent blind in haar linkeroog. In Los Angeles werden journalisten en reporters geraakt door rubberen kogels en traangas, ook al hielden ze duidelijk hun perskaart in de lucht.

Het zijn slechts een handvol getuigenissen van de tientallen meldingen die binnenkomen over aangevallen journalisten. Het gedrag van de agenten druist volledig in tegen het principe van persvrijheid. Er wordt gedacht dat president Trumps aversie voor de reguliere “fake news” media olie op het vuur zou gooien.

bekijk ook

Onrust in VS: tankwagen probeert op betogers in te rijden

Rellen in VS lopen totaal uit de hand: politiewagens rijden betogers omver in New York, man die winkel verdedigt in coma geslagen in Dallas

Door tact
AANGERADEN