Referendum over wijziging van Russische grondwet vindt plaats op 1 juli

Bron © BELGA

Vladimir Poetin Foto: AP

Het referendum over de grootste wijziging van de grondwet in de Russische geschiedenis vindt op 1 juli plaats. President Vladimir Poetin ging maandag akkoord met de datum. Normaal stond de volksbevraging gepland in april, maar de pandemie van het coronavirus gooide roet in het eten.

De grondwetswijziging is omstreden, omdat ze er vooral voor zorgt dat de macht van de president wordt uitgebreid. De veranderingen werden vorige winter al in ijltempo goedgekeurd door het Russische parlement en het grondwettelijk hof. Geeft ook het volk zijn zegen, dan kan Poetin nog tot 2036 aanblijven.

In het licht van de coronacrisis beloofde de voorzitster van de centrale kiescommissie een veilig verloop van het referendum. Er zullen mondmaskers en handschoenen ter beschikking worden gesteld, evenals balpennen voor eenmalig gebruik. Mogelijk komt er ook een mobiel kiesbureau voor mensen die zich niet kunnen verplaatsen. Om het risico op besmettingen zo klein mogelijk te houden, begint de volksbevraging al zes dagen voor 1 juli.

Door jvh
AANGERADEN