Voorzitter kamercommissie Justitie: “Hoe kan het dat iemand eerst 10 jaar krijgt, en dan in beroep 3 jaar met uitstel”

Bron © VRT, DE OCHTEND

Khalid Bouloudo in 2016 Foto: BELGA

Er blijven nog veel vragen na de vrijlating van de 13-jarige jongen uit Genk die 42 dagen lang werd opgesloten. Vooral de vraag over strafvermindering en opvolging zorgt voor heel wat onbegrip.

“Hoe kan het dat een extremist, die al twee keer veroordeeld werd voor terreur, een kind kan gijzelen? En moest hij niet opgevolgd worden”, vraagt Kristien Van Vaerenbergh (N-VA), de voorzitter van de Kamercommissie Justitie, zich af in De Ochtend. Enkele van de 7 verdachten waren namelijk geradicaliseerd. De bekendste onder hen, Khalid Bouloudo, stond bij de politie en bij het gerecht bekend als Syriëronselaar en werd ook al tweemaal veroordeeld voor terreurfeiten.

“Een moslimextremist die in eerste aanleg veroordeeld werd tot 10 jaar cel, waarna zijn straf vorig jaar omgezet werd tot 3 jaar voorwaardelijk, dat wekt vragen op”, zegt Van Vaerenbergh. “Hoe kan het dat iemand die zo’n feiten pleegt eerst veroordeeld wordt tot zo’n zware straf en daarna een veel lichtere straf krijgt. Rechters oordelen natuurlijk onafhankelijk, maar we kunnen alleen maar vaststellen dat er toch een heel groot verschil op zit. Ik vind drie jaar cel met uitstel bijzonder licht, Syriëstrijders en -ronselaars moeten hard aangepakt worden.”

Losgeld gebruikt voor terreur

Ook in verband met de opvolging is er volgens Van Vaerenberg heel wat onduidelijkheid: “Hoe kan het dat iemand voorwaardelijk vrij is, en toch wapens kan verzamelen, een bende kan vormen en dergelijke feiten kan plegen? Hij zou toch in het oog moeten worden gehouden?”

Er wordt intussen ook gevreesd dat het losgeld gebruikt zal worden om terreur te financieren. Wat er met dat geld gebeurd is, is nog niet duidelijk. Deze ochtend zei de advocaat van de familie van de ontvoerde jongen wel dat we nu “waakzaam moeten zijn”.

“Onbegrijpelijk”

“Ik vind het onbegrijpelijk dat de man in kwestie, die lid is van een terroristisch organisatie, zo een lichte straf krijgt met zeer lichte voorwaarden”, verklaarde minister Demir aan de VRT. “De man in kwestie heeft in december zijn voorwaarden geschonden. Ik vind het de logica zelve dat iemand die zijn voorwaarden schendt, gewoon in de gevangenis belandt. Dat is hier helaas niet gebeurd. Ik kan daar vanuit Vlaanderen niets aan doen, behalve vragen dat Justitie een Vlaamse bevoegdheid wordt.”

Federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil voorlopig geen reactie kwijt. Hij krijgt woensdag vragen over het dossier in de bevoegde Kamercommissie. De kritiek van Vlaams minister Demir is wel opvallend, gezien het principe van de scheiding der machten.

Door lto,blg
AANGERADEN
Meest recent