FIFA vraagt federaties “gezond verstand” te gebruiken bij protestboodschappen van spelers

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De Wereldvoetbalbond FIFA vraagt de nationale federaties bedachtzaam op te treden tegen spelers die protestboodschappen brengen na de dood van George Floyd. De organisatie zegt begrip te hebben voor voetballers die geraakt door “de tragische omstandigheden van deze zaak”.

Het FIFA-reglement verbiedt het voor spelers om politieke, religieuze of persoonlijke slogans, statements of beelden te gebruiken. In 2014 kwam er ook een verbod op boodschappen die spelers dragen onder hun voetbalshirt. In principe wordt een speler die zo’n boodschap toont bestraft met een gele kaart, zoals Dortmund-goudhaantje Jadon Sancho zondag overkwam na een treffer op het veld van Paderborn. Ook andere spelers in de Bundesliga toonden een vorm van protest om de dood van Floyd aan te klagen. De Duitse voetbalbond liet weten de incidenten te onderzoeken.

In een statement verklaart de FIFA dinsdag begrip te hebben voor “de diepe gevoelens en bezorgdheden geuit door vele voetballers in het licht van de tragische omstandigheden in de zaak George Floyd”.

De organisatie voegt eraan toe dat het toepassen van de spelregels de verantwoordelijkheid is van de organisatoren van de competities. “Ze moeten hun gezond verstand gebruiken en rekening houden met de omstandigheden rond de gebeurtenis”, luidt het.

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN