Belgische artiesten doen oproep na dood George Floyd: “Ook in België mogen we niet langer zwijgen”

Op Studio Brussel riep onder meer zangeres Coely op om oplettender te zijn voor racisme in België. “Dit het moment om de microfoon door te geven aan activisten, zoals de organisatie Black Speaks Back.” Foto: carlo coppejans

Na atleten, muzikanten en acteurs in de VS laten ook Belgische artiesten van zich horen na de dood van George Floyd. In een speciale uitzending over racisme op Studio Brussel riepen zangeres Coely (26) en dj Black Mamba (26) op tot meer dialoog in ons land. “Iedereen – zwart én wit – moet zich durven uitspreken wanneer ze racisme zien.”

Met This is America, het bekende protestnummer van rapper Childish Gambino, gaf Studio Brussel-presentatrice Michèle Cuvelier (28) dinsdag de aftrap van haar ochtendshow die helemaal in het teken van racisme stond. Onder meer de Antwerpse zangeres en rapster Coely kwam aan het woord. Ook bij haar kwamen de beelden van George Floyd, de Afro-Amerikaanse man die vorige week stierf tijdens zijn arrestatie in Minneapolis, hard aan. Coely lanceerde meteen een oproep tot dialoog.

“Toen ik het filmpje van de arrestatie zag, voelde ik me verdoofd”, zegt Coely. “Maar zulke dingen gebeuren ieder jaar. Ook in België. De dood van George Floyd heeft mensen wakkergeschud, maar de situatie is al veel langer aan de gang. Er wordt simpelweg niet genoeg over gesproken. Daarom is dit het moment om de microfoon door te geven aan Belgische activisten, zoals de organisatie Black Speaks Back, om het gesprek op te starten en de gemeenschap bewust te maken van wat zwarte mensen meemaken. We moeten er onderling meer over praten. Dat is niet gemakkelijk, maar het is nodig.”

Bom gebarsten

De meervoudige MIA-winnares kwam zelf al onrechtstreeks in contact met racisme. “Ik hoor iedere dag vrienden die iets hebben meegemaakt. Dat is niet oké. Het wordt tijd dat er ook in de media vaker over racisme gesproken wordt. Mensen houden van zwarte cultuur, maar zijn zich niet bewust van wat zich achter de schermen afspeelt. En zwarte mensen hebben zelf hun emoties te lang onderdrukt. In de VS zie je nu hoe de bom barst. Racisme zal pas verdwijnen wanneer we iets veranderen aan de oorzaak. Er zijn al genoeg vreedzame protesten geweest. Maar mensen luisteren niet. Het moet anders.”

Belgische artiesten doen oproep na dood George Floyd: “Ook in België mogen we niet langer zwijgen”
Ook Studio Brussel-dj Black Mamba vraagt dat alle Belgen – dus ook niet-zwarte mensen – zich sneller uitspreken tegen racisme. “Als een vriend iets zegt dat niet oké is, wijs hem er dan op.” Foto: if

Ook Studio Brussel-dj Black Mamba, de artiestennaam van Noena Eze, vraagt om meer en openlijker te communiceren over racisme in België. “Mensen zijn plots wakker geschrokken door de beelden van George Floyd, maar racisme is geen ver-van-ons-bedshow. Ik heb zelf al genoeg verhalen gehoord en meegemaakt. Mijn papa is zwart en mijn mama is blank. Als kind zag ik hoe mensen anders naar me keken wanneer ik met één van mijn ouders over straat liep. Dan besef je dat racisme nog steeds een probleem is in ons land.”

“Ik ben blij dat we in België sterk reageren op de situatie in de VS, maar hoop dat we ook naar onszelf kijken. Er wordt nu hard gefocust op de gevolgen van zo’n racistische moord. Op de rellen, dus. Terwijl we eigenlijk moeten zoeken naar de oorzaak. Daarom is dialoog zo belangrijk. Zwarte mensen hebben lang genoeg gezwegen en over zich heen laten lopen. En ook buitenstaanders moeten zich durven uitspreken. Als een vriend iets zegt dat niet oké is, wijs hem er dan op. Zonder aanvallend te zijn. Zoek uit waarom iemand bepaalde dingen zegt en waarschuw hem dat sommige woorden kunnen kwetsen. En zeg niet ‘blank’ en ‘zwart’, maar ‘wit’ en ‘zwart’. Dat is aangenamer.”

Belgische artiesten doen oproep na dood George Floyd: “Ook in België mogen we niet langer zwijgen”
Rapper Dvtch Norris dacht dat racisme stilaan was verdwenen, maar beseft sinds de dood van George Floyd dat het probleem nog steeds aanwezig is. Foto: Wim Hendrix

Catch of the day

Ook andere artiesten, zoals rapper Dvtch Norris en Nieuwe Lichting-winnares Sunday Rose, lieten van zich horen op Studio Brussel. “Ik heb zelf lang in een bubbel gezeten, waardoor ik dacht dat racisme aan het verdwijnen was”, zegt Dvtch Norris. “Nu blijkt dat in werkelijkheid totaal niet het geval. Het wordt misschien zelfs erger. We hebben allemaal een stem gekregen, dus laten we ze gebruiken.”

Als ‘catch of the day’ schoof Studio Brussel dinsdag het nieuwe lied Pig feet naar voren, een samenwerking tussen de Amerikaanse artiesten Terrace Martin, Denzel Curry, Kamasi Washington en G Perico. Ze brachten de single uit naar aanleiding van de dood van Floyd. Ook op radiozender Qmusic werd dinsdagochtend een uur lang enkel muziek van zwarte artiesten gedraaid.

Door Dennis Van Goethem