Abonnee worden? Kies je leesformule

03/06/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Een groot deel van de bezoekers aan de kust kwam van over de taalgrens.  Foto Kurt

184.000 tweedeverblijvers zakten tijdens pinksterweekend naar de kust af

Het West-Vlaamse provinciebedrijf Westtoer berekende dinsdag dat ruim 184.000 mensen met een tweede verblijf tijdens het pinksterweekend afreisden naar de kust. Logisch dus dat het een pak drukker leek dan in het eerste weekend van de versoepeling van de coronomaatregelen. “Zij bezetten 61.000 vakantiewoningen of langetermijnkampeerplaatsen. Dat komt neer op iets meer dan de helft van alle bestaande tweedeverblijven aan de kust”, zegt Dirk Marteel van Westtoer. Normaliter zijn er volgens Westtoer tijdens een verlengd weekend zoals Pinksteren 165.000 tweedeverblijvers aan de kust.

Een groot deel van de bezoekers aan de kust kwam van over de taalgrens. “Logisch, meer dan 20 procent van de tweedeverblijvers komt uit Franstalig België. Niet iedereen die Frans spreekt, is dus een dagjestoerist”, klinkt het.

Westtoer berekent het omzetverlies aan de kust in het voorjaar op 540 miljoen euro. De tweedeverblijvers zijn dus meer dan welkom. “We hopen dat er op de Nationale Veiligheidsraad duidelijkheid komt over de heropening van de horeca en het dagtoerisme. Die twee zaken kunnen het best aan elkaar gekoppeld worden.” (thv)

AANGERADEN
Meest recent