Ecolo draagt Thierry Detienne voor als rechter Grondwettelijk Hof

Bron © BELGA

Archiefbeeld: Thierry Detienne in 2004. Foto: Photo News

Ecolo heeft Thierry Detienne voorgedragen als rechter van het Grondwettelijk Hof, in de plaats van Zakia Khattabi, meldde LN24 dinsdagavond. De beslissing werd door de groenen goedgekeurd tijdens een buitengewone federatieraad, met 85 procent van de stemmen.

Kamerlid Zakia Khattabi hoorde midden mei dat ze geen rechter zou worden bij het Grondwettelijk Hof, nadat ze in de Senaat niet de vereiste tweederdemeerderheid behaalde. Ze kondigde aan dat ze haar parlementaire mandaat in de Kamer zou verderzetten.

LEES OOK. Soap rond Ecolo-politica blijft niet zonder gevolgen: “Dit laat voor paars-groen ongetwijfeld sporen na” (+)

De volgende stap voor Detienne is het vertrouwen krijgen van de Senaat.

Thierry Detienne vervoegde in de jaren tachtig de rangen van de Ecolo-beweging. Van 1999 tot 2004 was hij minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid in de Waalse regering.

In 2012 raakte hij niet herverkozen als federaal parlementslid, en keerde hij terug naar zijn job van leerkracht en adviseur bij het Centre pour la Formation et l’Intervention Psychosociologique (CFIP).

In juli 2013 werd hij aangeduid als gedelegeerd commissaris van de Franse Gemeenschapsregering bij de hogescholen en hogere kunstscholen.

AANGERADEN