Wielerwereld blij met versoepeling maatregelen: “We gaan er nog altijd vanuit dat we op 1 augustus koersen”

Alvaro Hodeg won vorig jaar de Heistse Pijl. Wie wordt het dit jaar op 1 augustus? Foto: GMAX AGENCY

Algemeen directeur van Belgian Cycling, Jos Smets, onthield van de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad dat hij “niet gehoord heeft dat we op 1 augustus nog niet zouden kunnen koersen”. De organisatoren reageren positief, al zijn nog niet alle vragen beantwoord.

“Maar ik weiger vooruit te lopen op de zaken”, benadrukt Smets. “We wachten het ministerieel besluit af dat vermoedelijk vrijdag binnenvalt. Dan kunnen we pas echt aan de slag en weten we precies wat kan en niet kan. Het opheffen van het verbod op competitie tot 31 juli is ook niet uitgesproken. Dat zijn de twee dingen die ik voor mijn sector onthoud van deze zitting van de Veiligheidsraad. De interfederale cel van het wielrennen komt donderdag een eerste keer samen en maandag nog eens omdat tegen die tijd de protocollen wat kan en hoe iets kan duidelijk zullen zijn.”

In eigen land zijn alle wedstrijden tot 31 juli al geannuleerd. “Ik blijf erop hopen dat we op 1 augustus kunnen starten met de Heistse Pijl”, beklemtoont Smets. “Hoeveel publiek er daarbij is toegelaten, vernemen we wel. In het plan-Weyts was er als aanwijzing sprake van een publiek dat de tweeduizend niet overschrijdt voor augustus. Wordt dat straks eventueel realiteit, dan liggen we nog altijd een maand voor op Nederland die tot 31 augustus wedstrijden verbiedt. Natuurlijk hopen we op 1 augustus te kunnen koersen, maar ik herhaal het: we staan niet boven de maatschappij. De eerste prioriteit is dat het aantal dagelijkse coronadoden blijft zakken. Krijgen we dan groen licht, dan zijn we er klaar voor. In welke vorm dan ook. Dan passen we gewoon het draaiboek dat voorhanden ligt aan. Maar dit was zeker geen ontgoochelend nieuws dat de premier bracht.”

Organisatoren hoopvol

In het kamp van de organisatoren werd eveneens opgelucht gereageerd. “Zoals het er naar uitziet, gaan we effectief mogen organiseren”, zegt Jef Van den Bosch, organisator van de Heylen Vastgoed Heistse Pijl (1 augustus, red). “Nog niet alles is duidelijk, daarvoor is het wachten op het protocol en de volgende evaluaties van de veiligheidsraad. Maar ik ga sowieso een wedstrijd organiseren zonder VIP-ruimte zodat ik mij niet het hoofd hoef te breken over het aantal mensen dat ik in een ruimte mag onderbrengen.”

Nick Nuyens wil twee weken later, op zaterdag 15 augustus, Dwars door het Hageland organiseren. Dat zou de eerste Belgische wedstrijd op de internationale wielerkalender zijn. “Ook ik heb niets gehoord wat ik niet wilde horen”, klinkt het. “Het is nog niet duidelijk wat allemaal wel en niet kan maar ik ga er vanuit dat we in de komende dagen nog antwoorden zullen krijgen.”

Nuyens hoopt wel commerciële activiteiten te kunnen ontplooien in en om de finish in Diest. “We hebben ideeën maar het is nog niet de moment om daar al op in te gaan als we nog niet weten wat mag. Hetzelfde met het deelnemersveld: buitenlandse ploegen tonen interesse maar wachten af wat uiteindelijk de richtlijnen zullen zijn.”

“Supporteren voor eigen deur is geen probleem”

Viroloog Marc Van Ranst ziet het positief in. “Supporteren voor eigen deur is geen probleem, zolang je afstand houdt”, zei hij aan VTM Nieuws. “Over een uitgestrekt parcours zullen veel mensen naar een koers kunnen kijken. De start, finish en het vip-gebeuren uiteraard een andere zaak. Daar zullen aanpassingen moeten gebeuren om alles in veilige omstandigheden te organiseren.”

Door hc/gvdl, bow
AANGERADEN
Meest recent