Donald Trump: “Ik liet betogers niet wegsturen bij kerk”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump heeft naar eigen zeggen zelf geen opdracht gegeven het gebied rondom St. Johns Episcopal Church in Washington te ontruimen.

Trump liep maandag na een toespraak naar de kerk om daar een bijbel in de lucht te houden. Maar daarvoor dienden de veiligheidsdiensten wel eerst het tussenliggende park Lafayette Square leeg te vegen want daar was een demonstratie aan de gang.

“Ik heb niet gezegd dat ze weg moesten”, zei Trump over de demonstranten, die al dagen protesteren tegen politiegeweld. Ook zei de president dat de politie geen traangas gebruikte, maar volgens demonstranten en journalisten was dat wel degelijk het geval.

De actie van Trump bij de ‘kerk van de presidenten’ leidde tot grote verontwaardiging, onder meer bij de bisschop van de Episcopaalse Kerk in Washington, Mariann Budde. Zij is boos omdat Trump een van haar kerken zou hebben gebruikt om een politiek statement te maken. “Ik ben woedend”, zei Mariann Budde tegen The Washington Post. “Alles wat hij gezegd en gedaan heeft, is geweld aanwakkeren”.

De bij de protesten vernielde kerk ligt vlakbij het Witte Huis. Ook daar vonden de laatste dagen hevige rellen plaats.

Volgens Amerikaanse media zou Trump vanwege de onlusten zijn overgebracht naar een beveiligde bunker onder het Witte Huis, maar volgens de president zelf was dat alleen voor een “inspectie”. “Ik ben twee of drie keer naar beneden gegaan voor een inspectie, want op een dag kan je zo’n plek misschien nodig hebben. Ik ging naar beneden om het te bekijken”, aldus het staatshoofd woensdag.

Donald Trump: “Ik liet betogers niet wegsturen bij kerk”
Foto: Photo News

bekijk ook

Familie en vrienden van George Floyd willen gerechtigheid: “Hij zal niet zien hoe zijn dochter opgroeit”

Trudeau heeft letterlijk geen woorden voor Trumps reactie op hevige protesten

Melania Trump heeft niet veel zin om te glimlachen voor de foto, ook niet als haar echtgenoot het vraagt

AANGERADEN
Meest recent